Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
dostali jsme toto zadání příkladu na doma a po zrovna ne úplně vydatném vysvětlení od paní učitelky se mi vše plete dohromady, proto se chci zeptat, zda-li je mé řešení správné..pokud ne, tak jestli by mi mohl někdo poradit.
Zadání:
Mé řešení:
Pletou se mi hlavně znaménka a pořádně nevím, jak mám určit znaménko u
nebo u napětí na rezistorech..
Předem díky:)
Se znamínkama bych začal od zdrojů. Na schématu jsou to články a jejich sch. značka má + na té straně, co se kreslí jako delší tenká čára.
Nevím co je Ue, nevidím ho na schématu, ani ve výpočtech.
Nechce se mi to přepočítávat podle KZ, ale zkusím to tak jak bych postupoval normálně:
R1 a R3 tvoří odporový dělič. Při hodnotách 10 a 5 se napětí rozdělí tak, že na horním odporu bude 2x víc než na dolním. Zdroje jsou 12 a 6, poměr je stejný.
Závěr této analýzy je, že mezi zdroji je 6 V od dolní čáry a mezi R1 a R3 též 6 V. Proto na odporu R2 není žádné napětí a neteče jím proud (I2=0). Takže I1=I3 a to snadno dopočítáš podle ohmova zákona a sériového spojení odporů. Mě vyšlo 1,2 A.
No a teď si zkus opravit výpočty dle KZ tak, aby to vyšlo stejně.

↑ edison:
Super, díky moc:)