Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 05. 2020 02:53

cocoa

Kombinatorika

Dobrý den.

Nejde o příklady, jen mě zajímá intuitivní přistupování k řešení daných příkladů.

Mám číslice 1, 2, 3 a z nich mám zjistit počet možností pro složení dvojice.

Pro začátek jednoduchý příklad, na 1. pozici mohu dosadit 3 možnosti, tj. číslo 1, 2, 3 a na 2. pozici mohu dosadit o jednu možnost méně než na předchozí pozici. Čísla si mohu představit jako papírky na stole, když bych skládal dvojici a vzal jeden papírek ze skupiny tři papírků, budu mít o jeden méně ze kterých mohu vybírat.

Co třeba, když bych chtěl z číslic 1, 2, 3 zjistit počet možností pro složení čísla.

No a zde se mi nabízí více pohledů na situaci. Já mohu mít 3x3x3 možností pro složení všech čísel, tj. zahrnu i opakování, ale co kdyby daná čísla představovali také papírky na stole?

Zajímá mě, zda je tohle ošetřeno autorem příkladu, a pokud není, zda je nějaká výchozí hodnota, tj. opakuje se vs. neopakuje se.

Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) cocoa)

#2 27. 05. 2020 07:32

misaH

Re: Kombinatorika

↑ cocoa:

Podľa mňa:

Musíš vedieť, či s opakovaním alebo nie (papírky alebo vypisovať) a musíš vedieť, koľkociferné číslo treba.

#3 27. 05. 2020 08:08

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ cocoa:
Taky musíš vědět, co myslí autor slovem "dvojice", protože v matematice se rozlišuje "uspořádaná dvojice" (to je to, co jsi počítal ty) a "neuspořádaná dvojice", kde na pořadí nezáleží. Tj. když budeš mít papírek s dvojkou a papírek s trojkou, máš jednu neuspořádanou dvojici (a můžeš z ní vytvořit dvě uspořádané -32 a 23)

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 27. 05. 2020 11:20 — Editoval cocoa (27. 05. 2020 12:10) Příspěvek uživatele cocoa byl skryt uživatelem cocoa. Důvod: nedávalo smysl

#5 27. 05. 2020 17:17 — Editoval cocoa (27. 05. 2020 20:42)

cocoa

Už mi to dává větší smysl.

Pokud tedy zadání stojí na:

Určit kolika způsoby lze ze 4 lidí sestavit 2 členné družstvo

Ale zadání přímo neříká, zda má být výsledek uspořádaný či nikoli (zda záleží na pořadí)
Volil bych tedy mezi variacemi a kombinacemi

Nejedná se o úplné zadání. Ano?

#6 27. 05. 2020 20:51

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ cocoa:Ale ano, zadanie je v poriadku. Ak v tenisovej stvorhre spolu hrali vcera A a B a dnes B a A, islo o rozne dvojclenne druzstva?

#7 27. 05. 2020 21:04 — Editoval cocoa (27. 05. 2020 21:06)

cocoa

↑ vlado_bb:

Co kdyby nešlo o tenis, ale o jinou hru, kde každá pozice bude jiná role ve hře?

První pozice může být útočící a druhá pozice může být obranná.

Znamenalo by, že družstvo $\{A;B\}$ mělo lepší výsledek než družstvo $\{B;A\}$, protože hráč $A$ je lepší v útoku a hráč $B$ je zase lepší v obraně. Ano, jedná se o stejná družstva, ale víme, že pozice hráčů v družstvu je rozdílná.

Pokud bych tedy bral, že družstvo $\{A;B\}$ vyhrálo všechny zápasy a družstvo $\{B;A\}$ nevyhrálo ani jeden, tak při uspořádané dvojici, kdy každé družstvo odehraje 2 zapásy, mám 2 zápasy vyhrané a 2 zápasy prohrané. Při neuspořádané dvojici mám buď všechny vyhrané, nebo všechny prohrané.

#8 27. 05. 2020 21:06

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ cocoa:Potom by ale autor ulohy nehovoril o dvojclennom druzstve, ale upozornil by na to, ze ulohy su rozne.

#9 27. 05. 2020 21:07

misaH

↑ cocoa:

Toto isté sa pýtaš už niekoľkýkrát.

Proste musíš zapojiť vlastnú hlavu a situáciu si predstaviť, tak, ako ťa navádza vlado_bb.

Proste či je to 21, 12 alebo týždenníci A,B vs B,A.

Stále chceš nejaké vzorce, ale prvotná je základná úvaha, ktorá sa robí hlavou, tak, ako sa rozhoduješ, či ide o priamu alebo nepriamu úmernosť.

Keď je napísané koľko dvojíc, nemyslí sa, že na poradí záleží - ak by záležalo, napísali by to (priamo, alebo trebárs predseda, podpredseda...).

Ale to sme ti už písali predsa...

#10 27. 05. 2020 21:13

cocoa

↑ misaH:

Dobře, ponasnažím se více nastartovat vlastní úvahu, tj. představa v praxi.

Děkuji všem.

Zápatí