Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebovala bych poradit s příkladem z chemie, u něhož si nejsem jistá, jak ho počítat.
Kolik glukózy denně zmetabolizujeme, jestliže vydechneme 10x za minutu a v každém výdechu je 15 ml
(
a metabolizujeme jenom glukózu)?
Vyšlo mi, že celkově vydechneme 216 l oxidu uhličitého. Poté jsem si napsala rovnici:
. Když dále počítám pomocí trojčlenky, vychází mi, že zmetabolizujeme 289,2 g glukózy, a ve výsledcích máme 1,569 kg. Tak si myslím, že pravděpodobně dělám něco špatně. Mohl byste mi s tím někdo pomoct?

Toto nepôjde jednoducho cez trojčlenku...teda trojčlenka sa využije, ale tak priamočiare to nebude.
Z rovnice vidíš, že z jednotkového látkového množstva (molu) glukózy vznikne 6 molov CO2. Takže si najprv musíš vypočítaný objem CO2 prepočítať na moly, z toho zistiť látkové množstvo zmetabolizovanej glukózy (tu príde na rad trojčlenka) a toto množstvo prepočítať na hmotnosť.
↑ Ferdish:
Těch 1,569kg je špatně. Ve tvém výsledku je patrně menší chybka, vyšlo mi 264,88g, řekl bych, že jsi počítala s Vm = 22,41dm3/mol.
V zadání máš ale teplotu 25°C. Pak při tlaku 101325Pa je Vm = 24,464 dm3/mol.