Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den.
Permutace jsou speciálním typem variací, které jsou uspořádané. Permutace jsou tedy také uspořádané.
Určete počet způsobů jak přemístit písmena ve slově KRK.
Normálně bych to řešil permutací s opakováním: 
Tedy výsledek je:

Ale pokud jsou permitace uspořádané, pak bych měl dělat rozdíl mezi
a
, ne?
Stejně jako při variacích dělám rozdíl mezi
a
.

↑ vlado_bb:
Nevidím, ale můžu to brát stejně jako tahání barevných propisek a dávání jich na stůl.
Buď mám modrou a červenou, nebo mám červenou a modrou, ve finále mám ale propisky, kde každá má barvu modrou, nebo červenou.
Nebo alespoň takhle to zatím beru.
↑ cocoa:Ak je odpovedou tvoje prve slovo, tak suhlasim :)
V tejto ulohe by som si pojmy ako permutacie a podobne vobec nevsimal. Ak otazka znie, kolko slov sa da vytvorit z pismen KKR, tak je jasne, ze staci umiestnit R na jedno z moznych troch miest. Teda tri. Koniec.

↑ vlado_bb:
Jasně, úloha je jednoduchá, snažil jsem se mojí úvahu prezentovat na jednoduchém příkladu.
Myslíte, že se dají ignorovat teoritické pojmy, pokud chci látce rozumnět s jistotou?
↑ cocoa:To si rozhodne nemyslim. Len skolske ulohy z kombinatoriky su prave tou oblastou, kde je vhodne riesit ich iba uvazovanim. Na takmer vsetky staci vediet tri skutocnosti:
1.
ludi sa moze do zastupu postavit
sposobmi,
2.
muzov a
zien moze vytvorit
(klasickych) tanecnych parov,
3. Ak mame
roznych veci, tak
z nich mozeme vybrat
sposobmi.
Uvahy typu - su to permutacie? variacie? kombinacie? s opakovanim? ktorej triedy? su casto cestou do pekla.

↑ vlado_bb:
To je pravda, ale když není jasný zadání, není jasný ani výsledek.
Když mám 5 barev a mám možnost vytvořit vlajku, která má 3 svislé pruhy, kolika způsoby mohu vytvořit vlajku?
Pokud barvy nemohu používat znova, tak 5x4x3, ale pokud mohu - jedná se třeba o paletu barev, kdy já si štětcem vždy půjčím kousek barvy, dostanu najednou 5x5x5 možností.
↑ cocoa:
Ale to býva v zadaní napísané.
A ak nie (nejakým spôsobom), odpoveď bude: ak sa to myslí takto, odpoveď je.... ak ináč, odpoveď je...
Pri teste sa môžeš dodatočne sťažovať, že úloha nebola zadaná jednoznačne. Ale musí to byť naozaj tak a nie, že ty si to nedokážeš uvážiť.
Niekde si našiel to svoje zadanie?
↑ cocoa: "Když mám 5 barev a mám možnost vytvořit vlajku, která má 3 svislé pruhy, kolika způsoby mohu vytvořit vlajku?"
Pekna ukazka na pouzitie uvahy: Je napriklad biely, modry a biely pas pripustna kombinacia? Preco nie, tak vlajka vyzerat moze. Takze farby sa opakovat mozu. Ale nie dve rovnake vedla seba, lebo by potom neslo o 3 zvisle pruhy, ale iba o 2 alebo 1.

↑ misaH:
Bývá, takže spolehám na jasné zadání. Díky.
↑ vlado_bb:
bílá x modrá x bílá by nemusela být přípustná už z toho důvodu, že vlajku můžu skládat z 5-ti barevných papírů.
Jinak to s těmi stejnými sousedními barvami mě nenapadlo ani.
Došli jsme tedy k závěru, že zadání bude vždy jasný tak, abych z praktického hlediska došel k správnému řešení.