Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
potreboval by som pomoct s prepocitanim prikladov zo skusky z linearnej algebry. Vacsinu prikladov som uz vypocital aj sam, takze by som poprosil hlavne kontrolu to mam spravne. Dakujem za kazdu radu.
Zadanie: 
1.) Priklad:
Bazy som si zvolil: 
Dalej viem ze : 
Potom bude matica lin, zobrazenia vyzerat takto: 
Dalej my vyslo:
Lebo iba jeden vektor sa zobrazi do (0, 0, 0, 0) a to vektor (0, 0, 0)
Moja otazka dalej znie, ako vypocitat
?
2.) Priklad je celkom lahky. Vlastne cisla aj vlastne vektory som vypocital ale neviem ako mam zistit ci je podobna s diagonalnou.
3.) Priklad :
Obalka mi vysla: ![kopírovat do textarea $[(0, 1, -2, 2), (2, 1, 1, 0)]$](/mathtex/6a/6ac65e2f897c34451a66fe8cb0434979.gif)
Vypocital som ju tak ze som si tie 3 vektory z M dal do matice a upravil na GT, pricom my vysiel jeden riadok nulovy a zvysne 2 su podla
mna tie vektory co su v obalke. Dimenzia obalky je potom asi pocet volnych premennych v obalke teda 3?
4.) Priklad
Vypocital som si vzdialenosti priamok od bodu cez Grammovu maticu a vyslo mi ze vzdialenost priamky p od bodu je priblizne 2,16
a priamky q je 1,095 teda priamka q je blizsie.
5.) Priklad neviem

K 1) jádro je opravdu {(0,0,0)}, což je vektorový prostor dimenze 0 (ne 1).
dimenze obrazu je počet lineárně nezávislých obrazů bázových vektorů ... stačí ty tři vektory napsat do matice a ověřit nezávislost.
2)Každou matici lze převést na Jordanův kanonický tvar, tj. na skoro diagonální matici (takovou, že má na diagonále vlastní čísla a nad diagonálou jedničky v tzv. Jordanových buňkách). Pokud ti vyšly 3 vlastní vektory, pak mají Jordanovy buňky velikost 1 a obsahují pouze vlastní čísla, žádné jedničky. To by znamenalo, že je matice diagonální. Vlastní vektory jsem ale nepočítal, pokud stojíš o kontrolu, napiš svoje výsledky. Doporučuju něco přečíst o Jordanově kanonickém tvaru, je tu na to určitě pár odkazů na fóru.
3)Souhlas.
4)První výsledek jsem na www.wolframalpha.com naťukal jako min(norm([3,2,2]-[1,2,-1]-t*[2,2,2])) a vyšel, druhý si tam v případě zájmu naťukej sám ;)
5)Vzdálenost bodu [X,Y] od přímky x+y=0 je rovna (X+Y)/sqrt(2) (takový ten vzorec pro vzdálenost bodu od přímky, nebo si nakreslit obrázek), vzdálenost odbodu [3,3] je sqrt((X-3)^2+(Y-3))^2. Pro body z M má platit (X+Y)/sqrt(2)=2sqrt((X-3)^2+(Y-3))^2, po umocnění a vynásobení 2
X^2+2XY+Y^2=8X^2-48X+8Y^2-48Y+144
7X^2-2XY+7Y^2-48X-48Y+144=0
kuželosečka to je, rovnici máme. Napíšeme si její matici:
7 - 1 -24
-1 7 -24
-24 -24 144
Spočítáme determinant minoru
7 -1
-1 7
vyjde kladné číslo, jde tedy o (případně degenerovanou) elipsu. Degenerovanost vyloučíme určením determinantu celé matice (musí vyjít nenulový).