Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte,
vedel by mi niekto poradiť, ako sa rieši parabolická diferenciálna rovnica 2. rádu, ktorá nie je v kanonickom tvare? Aká metóda sa používa?
Tvar tej rovnice je:
kde
sú konštanty
je funkcia závislá od
, napr
.
Poznám aj počiatočnú podmienku (teda U(x,y,0)) a okrajovú (Dirichletovu) podmienku.
V prípade, že je to potrebné, môžem napísať konkrétny prípad, ktorý mám vyriešiť príp. môžem vymyslieť podobný príklad.
Ďakujem za akýkoľvek hint.
ahoj ↑ Janka o_O:
uz je to nejaky cas pre mna (PDR) ale zda sa ze transformacia suradnic ,
by mala viest k rovnici v kanonickom tvare pre
(predpokladam ze mas chybu v parcialnych derivaciach prveho radu, cakal by som podla a podla
miesto
dvakrat podla )
↑ jardofpr: Ospravedlňujem sa, že odpovedám až teraz. Písala som ešte na jedno fórum, kde mi napísali, že nie je možné vo všeobecnosti vypočítať nehomogénnu rovnicu tohto tvaru. Ale ďakujem za snahu pomôcť mi.
↑ Janka o_O:
nic sa nedeje
Ja som nadobudol dojem ze mas zadane cvicenie s konkretnymi parametrami
Janka o_O napsal(a):
...
V prípade, že je to potrebné, môžem napísať konkrétny prípad, ktorý mám vyriešiť ...
a nie ze sa pytas v plnej vseobecnosti.
To maju na tom inom fore samozrejme pravdu, zalezi od konkretnej funkcie, pociatocnej a okrajovej podmienke,
a vlastne aj na oblasti. Ako vravim, myslel som ze tieto veci mas konkretne.
Pre konkretne pripady tychto parametrov existuju postupy a casto byva prvym krokom transformacia suradnic.
Stránky: 1