Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mohu poprosit o radu, zda zde postupuji správně?Určete rovnici křivky, která je množinou všech bodů X v rovině, pro které platí
, kde
a
. Počítal jsem takto:
(výraz na pravé straně je vztah pro vzdálenost bodu od přímky) a odtud
a odtud
?J?Úlohu mám vyřešit přes otočení a pak i přes posunutí, ovšem zde by jen stačilo upravit na čtverec, je to tak?Nebi postupuji špatně?
↑ Kája2:
Špatně je to umocnění absolutní hodnoty. Je to trojčlen, po umocnění
.
Ve finále to bude hyperbola otočená o 45°.
↑ Kája2:
Hezký den.
Pokud by tohle
měla být rovnice po otočení souřadnicové soustavy, tak něco není v pořádku. V rovnici by neměl být člen tvaru x'y' (řekl bych, že jeho eliminace je právě cílem otočení souř. soustavy).
↑ Jj:
Dobrý den, řešil jsem dle tohoto textu (strana 87): https://www.google.com/url?sa=t&sou … EMLo0960r. Zde se právě eliminují členy x' a y'.
Možná bych řekl, že jsem špatně pochopil zadání. Mělo se řešit oběma způsoby - otočení a posunutí. Prvně jsem využil otočení (posunutím jsem pak vypočítal střed). Je to tak, že jenom posunutím, kdy jsem dostal k výsledku
se k závěru nedostanu? Dle wolframu jde o hyperboly, ale každá vypadá jinak. S prvním krokem posunutí jsem si ověřil, že mi sedí střed, ale těžko se už z toho tvaru dostanu k rovnici, jako při využití otočení.
↑ Kája2:
Hele, nejdřív se kuželosečka posune do počátku souřadnic. To jsi udělal a správně, střed hyperboly by měl být
. Pak se otočí. Je na to vzorec, ale v tomto případě to nemusíš, protože ze zadání vidíš, že řídící přímka hyperboly má sklon 45°. Takže se to otočí o 45°.
↑ Kája2:
Postup podle materiálu ve Vašem odkazu (cca od str. 75):
Pokud řešíme úpravu rovnice
tj. obecněji algebraickou rovnici tvaru
, na kanonický tvar, tak ta po transformaci souřadné soustavy otočením o úhel α určený ze vztahu
přejde do tvaru bez smíšeného kvadratického členu 'xy'.
Transformační rovnice otočením o uvedený úhel tudíž budou
což při dosazení do řešené rovnice a její úpravě dá
(tj. už bez smíšeného kvadratického členu).
Po převodu na úplné čtverce dostaneme rovnici se souřadnicemi středu (m, n) hyperboly, z ní po transformaci posunutím
její kanonickou rovnici (v nové, otočené a posunuté souřadnicové soustavě).
Vidím, že kolega ↑ surovec: (zdravím) postupuje jinak. Ve škole jsme kdysi postupovali v podstatě shodně s Vaším odkazem.
↑ Jj:
Dobrý den, moc Vám děkuji oběma. Já to právě řešil jako Vy nejdříve přes otočení, dostal jsem se k tvaru, který uvádíte, ten upravil na čtverec a pak využil posunutí. Právě, že jsem pochopil špatně zadání a zmátla mne strana 88,kde se řešilo jen přes posunutí - tam vypadl absolutní člen. V tomto případě bych stejně musel v další úpravě využit rotaci (jak psal pan Surovec). Ještě jednou moc děkuji.