Stránky: 1
konstruoval jsem takto:
1. k_v; k_v(S_v,ρ) .... libovolně
2. T_c; T_c ∈ k_v ... lib.
3. p; p je kolmice na S_vT_c
4. zorný úhel α/2=20 nad S_vT_c .... kružnice m
5. A; A(m∩p)
6. c; c(A,t_a)
7. T_a; T_a(k_v∩c)
8. →AT_b
9. k; k je kolmice na S_vT_a
10. C; C(→AT_b∩k)
11. B; B(p∩k)
12. Δ ABC
jenže z toho vyplynulo, že má-li mít úloha řešení (jediné), musí se kružnice c dotýkat kružnice k_v a vznikne pak rovnoramenný Δ. (takže, velikost ta je zbytečná?)
Je to správně?
↑ surovec:
kružnice c o tomto poloměru však neprotne vepsanou kružnici kv. Jak tedy zjistím bod dotyku?
↑ surovec:
kolmice vede bodem Tc
výpočtem: ta=5,89
ale kružnice c z bodu A o poloměru ta však neprotne vepsanou kružnici kv, takže nemohu nalést body dotyku
↑ vingl:
Ale pata těžnice přece u nerovnoramenného trojúhelníku neleží na kružnici vepsané. Takže tvá konstrukce je špatně, ale nic si z toho nedělej, pokud vím, tuto konstrukci lze provést jen na základě výpočtu, a když se podíváš na tvar délek stran, které uvedl ↑ Honzc:, tak to bude ukrutně, ale ukrutně dlouhé a nepřehledné.
↑ vingl:
Tady máš obrázek, kde je to vypočítané a částečně zkonstruované z tvých zadaných hodnot. (není to tedy čistě eukleidovská konstrukce-to nevím jak)
↑ vingl:
To ne, to by nebylo konstrukční řešení. Ty strany vypočítáš jen obecně (vzorec) a na základě toho vzorce provádíš konstrukci. A to by v tomto případě bylo skoro nepoužitelné. Prostě tuto konstrukci vzdej, pokud vím, opravdu nějaká rozumná v tomto případě není, i když je to euklidovsky konstruovatelné. Ale pro zajímavost, kde jsi k tomu příkladu přišel, zadal učitel?
↑ surovec:
ne,ne. Mě už učitelé nic nezadávají. Já si chci z dlouhé chvíle nakreslit "všechny" trojúhelníky zadané stranou, úhlem, výškou, těžnicí a kružnicemi, event, délkou osy úhlu. Mám jich zvládnutých asi 80.
Díky za spolupráci. Určitě si něco pro tebe připravím
Ahoj ↑ vingl:
Poznamka.
Zozen si niekde zoznam euklidovsky nekonstrukovatelnych trojuholnikov.
Ten tvoj, sa mi zda je tiez taky.
(Ak vyjadris jeho strany a, b, c pomocou danych prvkov najdes vyrazy, ktore ti to potvrdia .... alebo vyvratia)
↑ vingl:
Euklidovsky nekonsruovatelné trojúhelníky viz. Zde str.45,46 (tedy trojúhelník a,ta,ró není e.k., kdežto alfa,ta,ró e.k.je)
Ještě ke konstrukci alfa,ta,ró.(euklidovská konstrukce)
Lze setrojit k (=b+c)
A pak z rovnice
i a.
Pro další konstrukci využijeme vztahu
a zkonstrujeme r
Dále využijeme vztahu pro vzdálenost středů kružnice opsané a vepsané 
A je to hotové.
Podmínky řešitelnosti 
Při rovnosti 1 řešení, jinak 2 (osově souměrné podle osy úsečky a)
Na obrázku je to tak provedené (i když je to dost špatně vidět)
Ahoj ↑ surovec:,
Poznamka (tykajuca sa takychto problemov. )
Mas urcite pravdu.
Preto som napisal tu otazku v otvorenej forme. ( pokial nemame dokaz, tak sa mam vela veci moze zdat.... no ale az po dokaze mozme nieco iste povedat)
No tak ci tak treba, co sa tyka euklid-konstruhovatelnosti, treba dokazat, ( ak chceme mat analytickej dokaz) ze kazda jeho strana sa da napisat ako funkcia danych prvkov ktora splnuje urcite podmienky (ake?)
( Alebo mozme casto pouzit aj napr. metodu analyza- synteza...)
Tiez je jasne, ze niekto chce dokladne vyriesit taketo problemy, tak by mal urobit aj uplnu diskuziu riesitelnosti.
Pozdravujem tiez ↑ Honzc:,
Tvoj odkaz je zaujimavy, a iste moze dat dobre myslienky, co sa tyka takychto problemov.
Edit.
Uziitocne odkazy:
http://www.cut-the-knot.org/triangle/index.shtml
https://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=18693
Stránky: 1