Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím, pokračuji v přípravě ke zkoušce a mám tu menší zádrhel, potřeboval bych zkontrolovat postup, případně poradit co a jak, za případné odpovědi děkuji!
Zadání:
Jsou dány vektory
, lambda je paramtr, V je lineární obal skupiny u1,u2,u3
a) Pro každé
určete dimenzi vektorového prostoru
b) Najděte množinu M všech hodnot parametru
, pro které vektor
leží ve V
c) Pro
vyjádřete vektor
jako lineární kombinace skupiny (u1,u2,u3), tj. vypočtěte reálná čísla
taková, že platí 
a) Pomocí Gaussovi metody jsem se dostal k matici, která měla poslední řádek
, jen nevím, zda jsem správně pochopil výpočet dimenze. Od profesora jsem se dozvěděl, že dimenze
, kde n je počet neznámých a h je hodnost matice, je to správně? Z toho by mi vyšlo, že
, pro lambda = -5, a
pro lambda, které se nerovná -5
Nebo se dimenze rovná hodnosti matice?
b) Zde jsem se dostal k matici s posledním řádkem
, jen bohužel nevím, co dál..Mám poslední řádek levé části matice vynulovat? A následně vypočítat pro kterou hodnotu lambda má matice smysl?
c) Zde jsem si vytvořil matici
, ze které jsem následně vypočítal reálná čísla, je toto správně vytvořená matice?
Omlouvám se, ale editor na matice jsem žádný nenašel, tak jsem se to pokusil napsat takto, snad je vše přehledně napsané. Nechci, aby to po mě někdo přepočítával, jen bych potřeboval poradit s postupem. Za každou radu budu velice rád.
Ahoj,
A) Over si tvoje vypocty.
Akoze ide o malu maticu, mozes vyhodne pouzit aj vhodny determinant ....
B) akoze treba skontrolovat a) tak b) tiez....
C) popisana metoda je ok.
( a pre kontrolu, vysledok musi byt v sulade z A) a B) ).

↑ vanok: Ahoj, moc děkuju za odpověď a zároveň se omlouvám, udělal jsem chybu v přepisu vektorů - vektor u1 jsem špatně zapsal, správně je
. S tímto vektorem by výpočty měly být správné. Jen si nejsem jistý tou dimenzí, zda je Dim(V) = 0, když se lambda nerovná 5, nebo je v tomto případě Dim(V) = 3 - nevím, jak se dostanu k dimenzi, zda je dimenze rovna hodnosti a nebo se dimenze počítá ze zmíněného vzorce, podle pana profesora. A u b) si nejsem jistý postupem, zda mám levou stranu matice vynulovat a následně vypočítat pro jaké lambda má matice smysl (vyšlo mi, že
) Ještě jednou se omlouvám a děkuji!
↑ ButtersMajkl:
Ani to nesedi.
No tak najprv urci determinant vytvoreny z troch prvych vektorov.
Co ti to da?

↑ vanok: Determinant mi vyšel 
↑ ButtersMajkl:
A kedy je =0. ?
A uvedom si ze Gzussova methoda je v harmonii z tymto vysledkom.
Ak det nie je nula tak je invertibilny. A ma hodnost 3.
Ak je nulovy hodnost je 2.
A ked pouzijes Gauss musis mat ten isty zaver.

↑ vanok: No jasně, to chápu, ptal jsem se ale na dimenzi. Nechápu, jak vypočítám hodnotu dimenze. Vím, že v tomto případě se lambda = -5, to jsem také psal již na začátku, ale nevím, co dál. Pokud se lambda bude rovnat -5, je dim(V)=3 nebo dim(V)=0??
↑ ButtersMajkl:,
To miesas,
Pokial je determinant nenulovy ( cize lambda nie je -5) dim V=3.
A ak nie je 2 , (vies preco ?)
To co som ti pripomenul o hodnosti matice determinantu ti da ten isty vysledok ( no ak ste to prehbili v skole).
A V , pokial ma aspon jeden nenulovy vektor nemoze mat dim 0.

↑ vanok: Ano, přesně to jsem měl na mysli, už to chápu. Děkuji moc!
↑ ButtersMajkl:
Dobre pokracovanie.
Stránky: 1