Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 11. 2010 01:06

medik
Zelenáč
Reputace:   

Rel. molekulová hmotnost

Daná makromolekulární látka má koncentraci 1%. Jaká je její relativní molekulová hmotnost, jestliže víme, že její onkotický tlak je 3,3 kPa? ( uvažujte teplotu těla).
netuším co s tím dělat.. budu vycházet ze vzorce $\pi = R*T*c*i$ ? potřebuju znát ještě něco ?

#2 23. 11. 2010 11:36

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Rel. molekulová hmotnost

↑ medik:

Zdravím,

budeš vycházet ze vztahů (je třeba upřesňovat jednotlivá označení?):

hmotnostni zlomek $w=\frac{m_{latky}}{m_{smesi}}$ (w=0,01)

$c=\frac{n}{V}=\frac{\frac{m_{latky}}{M_r}}{V}$

myslím, že ve vaších materiálech bude uvedeno, že pro nizké koncentrace lze uvažovat pro roztoky hustotu vody a pro makromolekulární látku bych použila i=1 (roztok asi nebude elektrolytem).

Onkotický a osmostický tlak (v případě, kdy není uvedeno níc podrobného o makromelekulární látce) bych považovala za stejnou hodnotu (tedy vzorec, co máš bych použila také).

Případně upřesní, co z mé úvahy se odlišuje od vašich materiálů a pozor na jednotky.

#3 24. 11. 2010 00:24

medik
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
z těch vztahů co jsou zde napsané nevím jak dojít k výsledku...
našel jsem ještě vzorec $c =\frac{10 * hustotni koncentrace}{M_r}$ ale nevím, zda to pomůže

#4 24. 11. 2010 11:55

jelena
Jelena

děkuji.

hustotní koncentrace se do vzorce dostane asi tak:

$c =\frac{n}{V}=\frac{\frac{m}{M_r}}{V}=\boxed{{\frac{m}{V}}}\cdot\frac{1}{M_r}=\frac{{\text{"hustotni koncentrace"}}}{M_r}$

Jak se do vzorce dostane 10, to nevím, vzorec bych odvozovala v SI.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ale nemyslím, že to pomůže k řešení úlohy.

Daná makromolekulární látka má koncentraci 1%. Jaká je její relativní molekulová hmotnost, jestliže víme, že její onkotický tlak je 3,3 kPa? ( uvažujte teplotu těla).

koncentraci 1% rozumím procentuální koncentraci, která může být vyjádřena hmotnostním zlomkem w=0,01

hmotnostni zlomek $w=\frac{m_{latky}}{m_{smesi}}$, přičem $(w=0,01)$, odsud ${m_{latky}}={m_{smesi}}w$

$c=\frac{n}{V}=\frac{\frac{{m_{smesi}}w}{M_r}}{V}=\frac{m_{smesi}w}{{M_r}V}$ dosadím do vzorce pro osmotický tlak:

$\pi = R\cdot T\cdot \frac{m_{smesi}w}{{M_r}V}\cdot i=R\cdot T\cdot \frac{w}{M_r}\boxed{\frac{m_{smesi}}{V}}\cdot i$

Náhledem do tohoto materiálu jsem se ujistila, že pro hodně zředěné roztoky makromolekulárních látek mohu uvažovat hustotu vody:

${\frac{m_{smesi}}{V}}=\rho_{vody}$, potom bychom došli k výsledku. $\pi=R\cdot T\cdot \frac{w}{M_r}\boxed{\rho_{vody}}\cdot i$

jen musíme si dávat pozor na jednotky.

#5 24. 11. 2010 23:50

medik
Zelenáč
Reputace:   

zkoušel jsem to počítat podle té hustotní koncentrace i podle vašeho vzorce a výsledky byly totožné.
můj vzorec po úpravě : $M_r = 10 * hustotni koncentrace / (\pi/T*R*i)$

#6 25. 11. 2010 19:40

jelena
Jelena

Děkuji,

ze svého vzorce dojdu k vyjádření ${M_r}=\frac{R\cdot T\cdot \rho_{vody}\cdot i}{w\cdot \pi}$ a je mi jasno, co dělám a co počítám.

za použití Tebou nabízeného vzorce "hustotní koncentráce" dojdu k vyjádření: $\pi = \frac{R\cdot T \cdot10\cdot{\text{"hustotni koncentrace"\cdot i}}}{M_r}$ a k vyjádření:

${M_r}=\frac{R\cdot T \cdot10\cdot{\text{"hustotni koncentrace"\cdot i}}}{\pi}$, jen nemám tušení, co za hodnotu si mám představit pro "hustotní koncentrace" a proč je ve vzorci 10.

Opět opakuji - počítám v SI.

Nebylo by možné náhled do vašich materiálů, děkuji.

#7 02. 06. 2020 17:41

edison
Reputace:   47 

Kdyby někdo řešil stejný, nebo podobný problém, tak tady jsme se k výsledku dobrali:
https://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=108569

Zápatí