Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 06. 2020 16:13

marostul
Škola: stredná elektrotechnická škola
Reputace:   

vlnová rovnica

Veľkosť amplitúd& pri postupnom vlnení má vzorec$y=y_{0}\sin (\frac{2\pi }{Tv}x-\frac{2\pi }{T} t) $. poznám maximálnu amplitúdu, rýchlosť vlnenia, frekvenciu a udal som si vzdialenosť x. Akú hodnotu mám vložiť za t. amplitúda sa pri vlnení dá vypočítať amplitúda jednoducho podľa času $y=y_{0}\sin \omega t $. Ja poznám iba vzdialenosť ale čas nepoznám ale poznám rýchlosť. ďakujem za radu

#2 01. 06. 2020 17:19

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: vlnová rovnica

↑ marostul:

Nejsem si jistý, v na co se přesně ptáte. Řekl bych, že pokud je amplituda zadána rovnicí

$y=y_{0}\sin(\frac{2\pi }{Tv}x-\frac{2\pi }{T} t) =y_{0}\sin\(\frac{2\pi}{T }\(\frac{x}{v}- t\)\) = $
$=y_{0}\sin\(2\pi f\(\frac{x}{v}- t\)\) $

tak ta vyjadřuje velikost amplitudy na místě 'x' v závislosti na čase t (t je nezávisle proměnná, vše ostatní na pravé straně rovnice znáte).

Pokud se tedy nemýlím.

#3 01. 06. 2020 18:15

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Pokud jde o postupnou vlnu (což je tenhle případ) tak neexistuje žádná "maximální amplituda", amplituda je prostě to $y_0$ a na poloze ani čase nezávisí. A y není amplituda, ale okamžitá výchylka (či okamžitá hodnota veličiny, podle toho, co se vlastně vlní).

#4 03. 06. 2020 15:09

marostul
Reputace:   

ďakujem za vysvetlenie. vlnová rovnica je odvodená druhou parciálnou deriváciou podľa času a vzdiajenosti funkcie $y(x,t)=A\sin (kx-\omega t) $ po derivácii má tvar podľa času $\frac{\partial ^{2}y}{\partial t^{2}}=\omega ^{2}A\sin (kx-\omega t) $ a podľa vzdialenosti$\frac{\partial ^{2}y}{\partial x^{2}}=k ^{2}A\sin (kx-\omega t) $. chcel by som sa opýtať aké je odvodenie tohto vzťahu. ďakujem vopred za odpoveď

#5 03. 06. 2020 16:33

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Vlnová rovnice je

$\frac{1}{v^2} \frac{\partial ^{2}y}{\partial t^{2}}=\frac{\partial ^{2}y}{\partial x^{2}}$

Lze celkem jednoduše ověřit, že každá funkce typu $y = f(x-vt)$ nebo $y = f(x+vt)$ tuto rovnici splňuje.

Nevím jestli lze samotnou vlnovou rovnici nějak z něčeho odvodit, v konkrétních situacích (jako třeba na struně či ve vzduchu) ji lze získat z newtonovy mechaniky za pomocí takových hacků - které si nejsem jistý, jestli lze považovat za odvození v matematickém slova smyslu.

Vlnovou rovnici pro elektromagnetické pole lze naproti tomu odvodit přímo z Maxwellových rovnic pomocí asi 3 jednoduchých kroků.

Jinak nevím, co přesně myslíš tím odvozením.

#6 04. 06. 2020 11:12

marostul
Reputace:   

nerozumiem ako sme dostali $-\omega ^{2}$ a$-k ^{2}$ vo vzorcoch. ja som zle tie rovnice zapísal majú mať tvar$ \frac{\partial ^{2}y}{\partial t^{2}}=-\omega ^{2}\sin (kx-\omega t) $ a $ \frac{\partial ^{2}y}{\partial x^{2}}=-k ^{2}\sin (kx-\omega t) $. ako vlastne zderivujeme 2x parciálne deriváciu funcie$y(x,t)=\sin (kx-\omega t)  $

#7 04. 06. 2020 11:51 — Editoval Ferdish (23. 04. 2021 13:26)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

↑ marostul:
$-\omega ^{2}$ i $-k ^{2}$ pred výrazmi vzniknú vďaka druhej derivácií funkcie sínus podľa vety o derivácii zloženej funkcie ($\omega$ a $k$ sú konštanty):

$&\frac{\partial\sin (kx-\omega t) }{\partial t }=\cos (kx-\omega t)\cdot (-\omega )=-\omega \cos (kx-\omega t)\\
&\frac{\partial^2\sin (kx-\omega t) }{\partial t^2 }=\frac{\partial }{\partial t}[-\omega \cos (kx-\omega t)]=(-\omega)\cdot \frac{\partial }{\partial t} \cos (kx-\omega t)=(-\omega)\cdot [-\sin (kx-\omega t)]\cdot (-\omega)=-\omega ^{2}\sin (kx-\omega t) $

Analogický postup platí aj pre $\frac{\partial^2\cos (kx-\omega t) }{\partial x^2 }$.

#8 04. 06. 2020 14:11

marostul
Reputace:   

Dakujem za vysvetlenie. mýlilo ma deriviovanie $y=\sin \omega t\Rightarrow y^{,}=\omega \cos t$ a nie $y=\sin \omega t\Rightarrow y^{,}=\omega \cos\omega  t$

#9 05. 06. 2020 15:15

marostul
Reputace:   

ešte by som mal doplňujúcu otázku k predchadzajúcim príkladom. rovnica pre$\sin 2x=2\cdot (\sin x\cdot \cos x) $. platí táto rovnica aj pre vzorec$\sin nx=n\cdot (\sin x\cdot \cos x) $ ďakujem vopred za odpoveď

#10 05. 06. 2020 17:22

Honzc
Reputace:   248 

↑ marostul:
Ne neplatí
$\sin nx=n\cdot \sin x\cos ^{n-1}x-{n \choose 3}\sin ^{3}x\cos^{n-3} x+{n \choose 5}\sin ^{5}x\cos^{n-5} x...$

#11 05. 06. 2020 21:43

marostul
Reputace:   

Ďakujem za vysvetlenie. podľa akého vzorca sa derivuje vzorec$\frac{\partial \sin (kx-\omega t)}{\partial t}=\omega \cos (kx-\omega t)$. preto som sa pýtal na predchadzajúci príspevok.

#12 05. 06. 2020 23:22

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

↑ marostul:
Nenazval by som to vzorcom, ale skôr princípom. A nazýva sa princíp derivácie zloženej funkcie.

Ak by si nebol lenivý hľadať, našiel by si napr. Odkaz.

Zápatí