Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, mohl by mi prosím někdo poradit, jak tento příklad spočítat?
zadání: Dva nebo více shodných obdelníků poskládáme do řady těsně vedle sebe. Pokud se každé dva sousední obdelníky dotýkají kratší stranou vznikne obrazec typu A. Pokud delší stranou, vznikne obrazec typu B.
Obvody obrazců typu A a B složených ze dvou obdelníku se liší o 10cm.
Přidáme li k oběma obrazcům další obdelníky, rozdíly mezi obvody obou obrazců se změní.
1. Vypočtěte o kolik cm se liší obvody obrazců A a B, obsahuje li každý z nich 3 obdelníky.
2.Vypočtěte o kolik cm se liší obvody obrazců A a B, obsahuje li každý z nich 6 obdelníků.

↑ theterka14:
Označ si strany x a y a vyjádři nyni jednotlivé obvody pomocí x a y.

↑ marnes: Jak prosím vyjádřit? Děkuji,

↑ theterka14:
Když dáš ty dva obdélníky k sobě, tak ten výsledný má nějaké rozměry. Jedna strana výsledného bude x+x=2x a druhá... Když je dáš jinak, tak...Zkus si to nakreslit
↑ theterka14:
Ako vyjádřit?
Označil(a) si si strany, ako radí marnes?
Koľko dlhších strán je na okraji v obrázku A? Koľko takých istých strán je na okraji v obrázku B?
A kratších v A na okraji, kratších v B na okraji?
Treba prstom chodiť dokola a písať napríklad podľa marnesa A: x+x+y+x+x+y - nie?
Podobne B.
Rozdiel medzi oboma okrajmi (obvodmi) je 10 cm. Väčší mínus menší je 10 cm.
Ktorý obvod je väčší?
(osobne by som strany označila d - dlhšia, k - kratšia a nie x, y)
Z prvého údaja o 10 cm dostaneš vzťah medzi dlhšou a kratšou stranou.
Dosadíš k trom obdĺžnikom...

Jej, označila jsem si tedy strany, u A mám 4 dlouhý a 3 krátký a u B to mám naopak. Ale vůbec nevím, jak s tím počítat. :/

Už vím, děkuji!! :)
↑ theterka14:
Pozor - na okraji sú len dve strany (buď dlhé alebo krátke).
Treba chodiť po okraji útvaru, veľkého obdĺžnika.