Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohli byste mi prosím pomoci s tímto důkazem?
Dokažte, že součet dvou skalárních součinů v Euklidovském vektorovém prostoru E je skalární součin v E.
Znám 4 podmínky skalárního součinu a jejich důkazy, ale nevím, jak tam zakomponovat součet dvou skalárních součinů.
↑ vlado_bb: Aky je vztah medzi
a
?
A z tych podmienok nevychadzas, tie mas dokazat.
↑ honzan:Tejto vete ani trochu nerozumiem. PREDPOKLADAME, ze
su skalarne suciny a MAME DOKAZAT, ze aj
je skalarny sucin. Na mieste tvojho skusajuceho by som ta teraz vyzval, aby si dokazal, ze
, aj ked je to iba zapis na jeden riadok. A samozrejme, patri k nemu aj prislusny komentar.
Nieco ako
, pricom druha rovnost je splnena preto, lebo 
Jednotlivé složky vektorů jsou reálná čísla, tudíž byl měl platit komutativní zákon.
Když jsem se teď na zadání podíval znovu, mám pocit, že mě něco napadlo. Pokud použijeme první a druhou podmínku, tak by to podle komutativity a distributivity mělo jít dokázat, že součet dvou skalárních součinů v Euklidovském vektorovém prostoru je skalární součin.
Tudíž teď mám ověřit, že
splňuje dané čtyři podmínky, jestli to chápu správně. Nevím, ale jak to mám udělat. Možná v tom hledám zbytečnou vědu, ale prostě to v tom nevidím.
Pokud tedy vychází z podmínky
znamená to, že
?