Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
mám tady jednoduchý statistický příklad a potřebuji si ověřit, že jsem nezapomněl základy statistiky :-)
Mám mini průzkum se 7 respondenty, kteří měli označit, co používají (mohli zvolit i více možností).
Označili:
1 použití webu.
4 použití aplikace.
6 použití Facebooku
2 Twitteru
1 E-mailu
Můžu tvrdit na základě toho, že ze vzorku uživatelů vyplývá, že uživatelé používají průměrně 2,8 komunikačních platforem s mediánem 2 a modusem 1?
(Samozřejmě si uvědomuji, že je 7 malý vzorek, ale jde mi o princip).
↑ Nigel Pulsford:
Zdravím,
modus je hodnota s největší četností.

↑ david_svec:Takže 1. Jak bych ale mohl vypočítat hodnotu, pomocí které bych mohl tvrdit: uživatelé používají průměrně X komunikačních platforem?
↑ Nigel Pulsford:
No já vidím, že nejvíce je u použití Facebooku, proto modus = použití Facebooku.

↑ david_svec:Jasně, ale jde mi spíše o ten průměr a medián jak z toho dostat, když mohli uživatelé volit více možností. Abych mohl tvrdit uživatelé používají průměrně X komunikačních platforem s mediánem Y, tak pro průměr (X) bych měl sečíst četnosti daných platforem a vydělit to počtem respondentů?
Jsem z toho zmaten. Vždy se počítají příklady, kdy je jen jedna možnost, ale jak si poradit s tím, pokud uživatelé mohou vybírat více možností.
↑ Nigel Pulsford: Když tě zajímají statistiky počtu platforem na osobu, tak začni tím, že si vypíšeš počty platforem pro jednotlivé osoby.

↑ Stýv:Díky za nasměrování. Takže například:
1. respondent: 2
2. respondent: 2
3. respondent: 3
4. respondent: 1
5. respondent: 2
6. respondent: 2
7. respondent: 2
A z tohoto stačí potom vypočítat aritmetický průměr, medián a modus?
Takže můžu říct dle těchto dat, že 1 uživatel využívá průměrně 2 komunikační platformy s mediánem i modusem = 2?