Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím lidi, tak se na vás musím obrátit :-( Snažil sem se celý den, ale pořád nevím, jak na to... Na cviku sme se k tomu nedostali a na přednášce sem nebyl a na internetu sem se snažil vyčíst, jak na to, ale nevím, nevím :-(
Tady je moje semestrálka a v ní potřebuju tu poslední část posledního příkladu... Vůbec nevím, jak to řešit a naše profesorka chce i řešení... Nepomůžete mi s tím prosím?? :-) Nějakej pokus tam byl, spočítal jsem a0, ak(nejspíš nula) a bk (to mi vyšlo prapodivně) ... Děkuju za každou pomoc... V pátek to musím odevzdat a potřebuju mít dobře i tu poslední část :-) Můžu nafotit ty předchozí části příkladu a ten pokus o tenhle příklad, jestli to k tomu je potřeba :-) Děkuju moc za každou pomoc :-)
↑ houba:
Zdravím,
tady kolega lukaszh rozebral celé zadání: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=9325
Když tam nebudou pro mne taková strašná slova "na zadaném prostoru se skalárním součínem", tak bych se snad nebala Fouriera - nahradte, prosím, tato slova, prosím nějak "srozumitelně pro jeleny", děkuji :-)
↑ houba:
Našiel som na všeobecný prípad vzorce
Pričom pre koeficienty platí
V tvojom prípade by som volil
a 

Počítať sa mi to nechce, je to aj trocha zbytočné, program mi to vypočítal nasledovne
Celkovo ten rad by mal vyzerať takto ![kopírovat do textarea $f(x)=\frac{1}{4}+\sum_{n=0}^{\infty}\left[\frac{3}{2\pi^2n^2}\cos(2n\pi x)+\frac{3-2\pi^{2}n^{2}}{2\pi^{3}n^{3}}\sin(2n\pi x)\right]$](/mathtex/c3/c30d3eacb29eb8523ac73bd2192891fb.gif)

↑ lukaszh:Bohužel funkce cos(nx) ani sin(nx) nejsou ze zadaného prostoru a navíc nejtvoří vzhledem k zadanému skalárnímu součinu ortonormální systém. Ten Fourier by se měl počítat vzhledem k nějaké ortonormální bázi toho prostoru, např. té, kterou jsi našel v odkazovaném tématu. Tvar rozvoje bude
, kde
.
Doporučená literatura: http://bart.math.muni.cz/~brkos/files/d … 99ady.pptx ;)
Kondr napsal(a):
↑ lukaszh:Bohužel funkce cos(nx) ani sin(nx) nejsou ze zadaného prostoru a navíc nejtvoří vzhledem k zadanému skalárnímu součinu ortonormální systém. Ten Fourier by se měl počítat vzhledem k nějaké ortonormální bázi toho prostoru, např. té, kterou jsi našel v odkazovaném tématu. Tvar rozvoje bude
, kde
.
Doporučená literatura: http://bart.math.muni.cz/~brkos/files/d … 99ady.pptx ;)
Díky moc, mě to s tou funkcí sinus a cosinu nějak nešlo do hlavy. Tohle dává větší smysl.. Ortonormální bázi sem vypočítal v tom samym příkladě v části c). Akorát bych se tě chtěl zeptat, neměl by v tom rozvoji (
) být místo
?? Díky za odpověď
↑ houba:
podle zadani je f(x)=x^3 :)
↑ Kondr:, ↑ houba:
Vzhledem k tomu, že funkce
jsou z prostoru polynomů stupně nejvýše druhého, potom vztah
sotva může platit na množině více než tříbodové. Asi bych raději psal
, kde
(nebo nějak podobně)
je Fourierovou řadou přiřazenou dotyčné funkci. Bude to příklad , kdy součet F.ř. není roven původní funkci.
Nebo se pletu ?
Stránky: 1