Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 06. 2009 16:48 — Editoval houba (08. 06. 2009 16:48)

houba
Zelenáč
Reputace:   

Jak spočítat Fourierovu řadu

Zdravím lidi, tak se na vás musím obrátit :-( Snažil sem se celý den, ale pořád nevím, jak na to... Na cviku sme se k tomu nedostali a na přednášce sem nebyl a na internetu sem se snažil vyčíst, jak na to, ale nevím, nevím :-(
Tady je moje semestrálka a v ní potřebuju tu poslední část posledního příkladu... Vůbec nevím, jak to řešit a naše profesorka chce i řešení... Nepomůžete mi s tím prosím?? :-) Nějakej pokus tam byl, spočítal jsem a0, ak(nejspíš nula) a bk (to mi vyšlo prapodivně) ... Děkuju za každou pomoc... V pátek to musím odevzdat a potřebuju mít dobře i tu poslední část :-) Můžu nafotit ty předchozí části příkladu a ten pokus o tenhle příklad, jestli to k tomu je potřeba :-) Děkuju moc za každou pomoc :-)

#2 08. 06. 2009 21:31

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Jak spočítat Fourierovu řadu

↑ houba:

Zdravím,

tady kolega lukaszh rozebral celé zadání: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=9325

Když tam nebudou pro mne taková strašná slova "na zadaném prostoru se skalárním součínem", tak bych se snad nebala Fouriera - nahradte, prosím, tato slova, prosím nějak "srozumitelně pro jeleny", děkuji :-)

#3 08. 06. 2009 21:39

houba
Zelenáč
Reputace:   

No kouknul jsem na to a je to asi nějakej kluk ze stejný školy...
Bohužel z toho vysvětlení už vše mám, jde mi pouze o ty Fourierovy řady, ta jediná část mi chybí a nevím, co s tím :-( Najde se někdo? :-)

#4 08. 06. 2009 23:31

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ houba:
Našiel som na všeobecný prípad vzorce
$f(x)=\frac{a_0}{2}+\sum_{n=0}^{\infty}\left(a_n\cos\frac{n\pi x}{l}+b_n\sin\frac{n\pi x}{l}\right)$
Pričom pre koeficienty platí
$a_0=\frac{1}{l}\int_{c}^{c+2l}f(x)\,\rm{d}x\nla_n=\frac{1}{l}\int_{c}^{c+2l}f(x)\cos\frac{n\pi x}{l}\,\rm{d}x\nl b_n=\frac{1}{l}\int_{c}^{c+2l}f(x)\sin\frac{n\pi x}{l}\,\rm{d}x $

V tvojom prípade by som volil $c=0$ a $l=\frac{1}{2}.$
$a_0=2\int_{0}^{1}x^3\,\rm{d}x\nl a_n=2\int_{0}^{1}x^3\cos(2n\pi x)\,\rm{d}x\nl b_n=2\int_{0}^{1}x^3\sin(2n\pi x)\,\rm{d}x $
Počítať sa mi to nechce, je to aj trocha zbytočné, program mi to vypočítal nasledovne
$\frac{a_0}{2}=\frac{1}{4}\nl a_n=\frac{3}{2\pi^2n^2}\nl b_n=\frac{3-2\pi^{2}n^{2}}{2\pi^{3}n^{3}}$

Celkovo ten rad by mal vyzerať takto
$f(x)=\frac{1}{4}+\sum_{n=0}^{\infty}\left[\frac{3}{2\pi^2n^2}\cos(2n\pi x)+\frac{3-2\pi^{2}n^{2}}{2\pi^{3}n^{3}}\sin(2n\pi x)\right]$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#5 09. 06. 2009 01:34

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ lukaszh:Bohužel funkce cos(nx) ani sin(nx) nejsou ze zadaného prostoru a navíc nejtvoří vzhledem k zadanému skalárnímu součinu ortonormální systém. Ten Fourier by se měl počítat vzhledem k nějaké ortonormální bázi toho prostoru, např. té, kterou jsi našel v odkazovaném tématu. Tvar rozvoje bude $x^3=a_0e_0+a_1e_1+a_2e_2$, kde $a_i=\int_0^1e_i(x)\cdot x^3\mathrm{d}x$.

Doporučená literatura: http://bart.math.muni.cz/~brkos/files/d … 99ady.pptx ;)

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#6 09. 06. 2009 09:49

houba
Zelenáč
Reputace:   

Kondr napsal(a):

↑ lukaszh:Bohužel funkce cos(nx) ani sin(nx) nejsou ze zadaného prostoru a navíc nejtvoří vzhledem k zadanému skalárnímu součinu ortonormální systém. Ten Fourier by se měl počítat vzhledem k nějaké ortonormální bázi toho prostoru, např. té, kterou jsi našel v odkazovaném tématu. Tvar rozvoje bude $x^3=a_0e_0+a_1e_1+a_2e_2$, kde $a_i=\int_0^1e_i(x)\cdot x^3\mathrm{d}x$.

Doporučená literatura: http://bart.math.muni.cz/~brkos/files/d … 99ady.pptx ;)

Díky moc, mě to s tou funkcí sinus a cosinu nějak nešlo do hlavy. Tohle dává větší smysl.. Ortonormální bázi sem vypočítal v tom samym příkladě v části c). Akorát bych se tě chtěl zeptat, neměl by v tom rozvoji ($x^3=a_0e_0+a_1e_1+a_2e_2$) být místo $x^3$ $f(x)$?? Díky za odpověď

#7 09. 06. 2009 09:52

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

↑ houba:
podle zadani je f(x)=x^3 :)

#8 09. 06. 2009 10:06

houba
Zelenáč
Reputace:   

Ajo :-) Tak posnídam, spočítam a dam vědět, jak to dopadlo :-) Zatim děkuju :-)

#9 09. 06. 2009 15:29

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Kondr:, ↑ houba:
Vzhledem k tomu, že funkce $e_i$ jsou z prostoru polynomů stupně nejvýše druhého,  potom vztah  $x^3=a_0e_0+a_1e_1+a_2e_2$
sotva může platit na množině více než tříbodové. Asi bych raději psal  $F_{x^3}=a_0e_0+a_1e_1+a_2e_2$ ,  kde  $F_{x^3}$  (nebo nějak podobně)
je Fourierovou řadou přiřazenou dotyčné funkci. Bude to příklad , kdy součet F.ř. není roven původní funkci.
Nebo se pletu ?

#10 18. 06. 2009 14:36

houba
Zelenáč
Reputace:   

Tak jsem to spočítal podle poslední rady a je to nejspíš dobře, protože za to mám plný počet bodů... Děkuji :)

Zápatí