Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 05. 2009 18:17

docasne123
Reputace:   

Tečny ke kružnicím - polára

Ahoj,
chci se zeptat jestli je možné vyjádřit 4 společné tečny pro dvě kružnice (které nemají společné body dotyku) pomocí rovnice poláry. Mám na mysli že by se do rovnice poláry jedné kružnice
$(x - m)(x_0 - m) + (y - n)(y_0 - n) = r^2$
dosadilo za "x nula" a "y nula" vyjádřené "x" a "y" z 2. rovnice kružnice. S dovolením uvedu i příklad.
$k_1 : x^2 + y^2 = 5$
$k_1 : (x - 10)^2 + y^2 = 45$
vzniká (?) =>
$p : (x - 10)[(\sqrt{5}-y) - 10]+y(\sqrt{5}-x) = 45$

Výsledek už mám spočítáný jiným způsobem, jen by mě zajímalo jestli by to teoreticky nešlo i tímto způsobem.

Děkuji

#2 09. 06. 2009 16:46 — Editoval musixx (09. 06. 2009 16:47)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Re: Tečny ke kružnicím - polára

To $p$ ale neni primka. Rovnice polary $(x_1-m)(x-m)+(y_1-n)(y-n)=r^2$ potrebuje kruznici $(x-m)^2+(y-n)^2=r^2$ a bod $[x_1,y_1]$. Umim si predstavit, ze za bod $[x_1,y_1]$ se vezme stred stejnolehlosti techto dvou kruznic (existuji dva, a to vlastne i v pripade kruznic o stejnem polomeru, uvazuji-li rozsirenou rovinu). Takovy stred se hleda snadno, staci uvazit spojnici stredu a deleni teto usecky v pomeru polomeru techto kruznic (a analogicky pro stred druhe stejnolehlosti). Pak timto stredem konstruovat polaru k jedne z kruznic a to, ze takto ziskana tecna k teto kruznici bude i tecnou ke druhe kruznici, je jasne.

#3 09. 06. 2009 17:07

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Re: Tečny ke kružnicím - polára

Zkusme se zamyslet nad tím, je-li vůbec možné chtít analogicky k poláře hledat nějakou křivku p, která protíná kružnici (kružnice) právě v bodech dotyku společných tečen.

Neuvažujme žádné degenerované případy.

S polárou k jedné kružnici je to snadné: je to přímka protínající tuto jedinou kružnici ve dvou bodech.

S polárou popisující společné tečny ke dvěma kružnicím je to jiné (uvažme třeba kružnice o různých poloměrech, neležící uvnitř sebe a neprotínající se, ať je situace jasná). Taková polára určitě nebude přímka - vždyť na jedné kružnici jsou 4 body dotyku a stejně tak na druhé. Průsečíky se kterou z těchto kružnic hledáme může být dáno tím, do které rovnice kružnice "dosazujeme". Jenže "dosazovat" body z druhé kružnice se mi nezdá: vždyť žádným bodem jedné kružnice nebudou procházet dvě společné tečny ke druhé kružnici.

Ještě nad tím popřemýšlím, ale stejně si myslím, že pokud se dobereme k nějakému výsledku, tak to bude maximálně teoreticky použitelné. Jako nejsnáze spočitatelné se ji staále jeví ty středy stejnolehlostí + poláry k jedné z kružnic.

Zápatí