Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://ucivozs.sweb.cz/ma24.html
Vzdálenost z Olomouce do Brna je 78 km. V 16.00 vyjelo z Olomouce do Brna osobní auto průměrnou rychlostí 100 km/h. O půl hodiny později vyjel z Brna do Olomouce motocyklista průměrnou rychlostí 80 km/h. V kolik hodin se setkají?
Čau, taky jsem došel k hodnotě t=118/180 (což mi dá ≐0,6556 "pseudočasových jednotek" - tím myslím, že je jedno zda to "t" reprezentuje hodiny, minuty či něco jiného)
Ale jak z tohohle čísla zjistit, že se setkají v 8:40?
O žiadne "pseudočasové" jednotky sa nejedná. Čas (resp. časový interval konkrétnej dĺžky) sa dá zapísať jak vo forme desatinného čísla, tak vo formáte hh:mm:ss.
tie čísla v čitateli aj v menovateli totiž reprezentujú veličinu (prejdenú vzdialenosť, rýchlosť) takže majú okrem svojej číselnej hodnoty aj svoju fyzikálnu jednotku.
Vzdialenosť je vyjadrená v jednotkách dĺžky (m, km, ...), rýchlosť zase v jednotke dĺžky za jednotku času (m/s, km/h, ...).
Následným vzájomným krátením rovnakých jednotiek (podobne ako pri krátení čísiel v zlomkoch) potom dospeješ k danej jednotke času: hodiny, minúty, sekundy, dni a pod.
Vo výsledkoch majú navyše chybu. Auto a motocykel sa stretnú o 16:40, nie 8:40. Ten časový interval im vyšiel a auto vyrazilo z Brna o 16:00.
↑ misaH:
Opravené. Pozeral som totiž na iný príklad (na tej stránke sú 2 kde sa spomína Olomouc).
Ale to by snáď malo byť na prvý pohľad jasné, že pri tých vzdialenostiach a rýchlostiach sa nemôžu stretnúť až na druhý deň o 8:40 ráno :-) prípadne o 20:40 ak zabudli na to že časy uvádzajú v 24-hodinovom formáte.
Ak to napriek tomu ↑ Vladimir9O: nechápe, pak je někde něco hodně špatně...
Ferdish napsal(a):
↑ misaH:
Opravené. Pozeral som totiž na iný príklad (na tej stránke sú 2 kde sa spomína Olomouc).
Ale to by snáď malo byť na prvý pohľad jasné, že pri tých vzdialenostiach a rýchlostiach sa nemôžu stretnúť až na druhý deň o 8:40 ráno :-) prípadne o 20:40 ak zabudli na to že časy uvádzajú v 24-hodinovom formáte.
Ak to napriek tomu ↑ Vladimir9O: nechápe, pak je někde něco hodně špatně...
Necítím moc potřebu nad tím přemýšlet, nemám moc na to čas.
Teď spíš řeším jak z 118/180 udělat 40 minut. :)
Když totiž dám 60 · 0,655 vyjde mi 39,9.
Ale tohle nejdou procenta (vím, že když chci 20% z 185, je to 185 · 0,2)
↑ Vladimir9O:
No však aj vo výsledku je uvedené že a to s hosnotou 39,9 celkom korešponduje, nie?
Inak, takže stačí vo výpočte použiť viac desatinných miest a aj z tých tvojich 39,9 sa razom stane 39,99999... čo bude ešte o niečo bližšie tej hľadanej štyridsiatke.
Necítím moc potřebu nad tím přemýšlet, nemám moc na to čas.
Skoda.
Když totiž dám 60 · 0,655 vyjde mi 39,9.
Takhle presne se spocita tech 40 minut.
Ale tohle nejdou procenta (vím, že když chci 20% z 185, je to 185 · 0,2)
0,65 = 65%
Preklad slova "procento" (z latiny) je "setina". Cislo 0,65 se spravne precte jako "nula cela 65 setin". V tomto kontextu to je "65 setin hodiny". Prelozeno to je "65% hodiny".
"Necítím moc potřebu nad tím přemýšlet, nemám moc na to čas."
Když ti nad hlavou létá Luftwaffe, taky nemáš čas přemýšlet nad mezinárodní diplomacií anebo fyzikálním principem letu letadla. Hledáš kryt s označením "Air raid shelter".
Vyšlo mi:
118 = 180t
Jak z toho prosím udělám ten zlomek t=118/180
Co čím vydělit? Děkuju. :)
↑ Vladimir9O:
15piv stojí 300kc. Kolik stojí jedno pivo? Vypočítej a napiš, jak jsi došel k výsledku.
Takže výsledek je "Obě vozidla se potkají v 16:.40 hodin." Ne v 8:40... jestli tomu dobře rozumím.
https://ibb.co/Sf5t8m5
Vypočítáno takto.
Je pravda, že mě to lákalo udělat -x = 285, ale je mi jasné, že to by nedávalo smysl.
Proto cena jednoho piva je 20Kč.
↑ Vladimir9O:
Ano. A jak jsi tuto cenu určil?
Já to přepisu do rovnice
15 P= 300. Kde P je cena piva. A teď to samé použij na
180 t= 118. Jen písmeno P je nahrazeno písmenem t
Ano. A jak jsi tuto cenu určil?
... já osobně přes trojčlenku, ale té tvojí rovnici rozumím.
15 krát zaplacené pivo stojí 300Kč.
A když se vlastně "peru" s tímhletím: 180 t= 118 dá se na to podívat podobně, jako na ta hloupá procenta.
Chci ze 118 vyextrahovat 180 bodů, a protože je nesmysl to násobit, budu to raději dělit.
Takže místo 118 • 180 dám raději 118:180, a protože zlomek je naznačené dělení, napíšu
t= 118/180.
Dokonce, kdybych si s tím chtěl skutečně hrát, vím, že dělení číslem 180 je stejné jako násobení číslem 1/180 (byť nevím proč), a kdybych udělal.
180t = 118
t = 118 • 1/180
t= 118/1 • 1/180
t = 118 • 0.00555555555
t = 0.6555 (a jsme tam, kde jsme byli)
Dá se teda říct - že tam, kde je koeficient (nebo jak se tomu písmenku u čísla řiká) tak to musí vždy jít do jmenovatele?
Aby se nestalo, že mi někdy ujede ruka, a já to obrátím.
↑ Vladimir9O:Mas na mysli riesenie rovnice ? Ano, ak , tak obe strany nasobime cislom a mame . Cize ak sa pytas, ci pre nenulove je , tak ano.
je
O tom se nikde nic nepsal.
Vladimir9O napsal(a):
Dá se teda říct - že tam, kde je koeficient (nebo jak se tomu písmenku u čísla řiká) tak to musí vždy jít do jmenovatele?
Aby se nestalo, že mi někdy ujede ruka, a já to obrátím.
Ano. Tím číslem co je u t (písmenka - proměnné), tím dělíme a to číslo jde do jmenovatele. Pochopil jsi to dobře.
↑ Vladimir9O:Pri rieseni rovnice ale nasobis obe strany cislom a ako inak dostaneme na lavej strane ako tak, ze uvazime, ze ?