Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Alice a Sylvie závodí v triatlonu - 2 km plavání, 40 km jízda na kole a nakonec 10 km běh. Obě vystartují v 8:00 a na každém úseku jsou jejich rychlosti konstantní. Alice zvládla plavání za 36 minut a na kole jela rychlostí 28 km/h. Sylvie zvládla plavání za 30 minut, ale na kole jela jen rychlostí 24 km/h. V kolik hodin dohonila Alice Sylvii?
↑ Vladimir9O:
Něco podobného už jsme řešili. Alice vyjíždí o 6 minut později, ale tím že jede rychleji, tak Sylvii dožene, tzn dráhy na kole budou stejné. (Pokud to tedy na tom kole stihne)
↑ misaH:
Zdravím,
nevyjíždějí v 8:00 hodin, ale začínají plavat ve stejném čase.(8:00)
Sylvie vyjíždí na kole o 6 minut dříve než Alice (je rychlejší plavec, ale pomalejší cyklista)
marnes napsal(a):
↑ Vladimir9O:
Odpověď na mou otázku bude?😁
???
Je toto forum pro podporu lidí tápajících v matematice? Asi těžko by pan farář pindal, když k němu přijde někdo pro pomoc ve věcech víry.
↑ Vladimir9O:
Kolega ↑ marnes: zrejme poukazoval na to, že si nenaznačil svoj pokus o vyriešenie príkladu, tak ako to odporúčajú pravidlá fóra. Proste si ho len hodil do pléna a "na, vyriešte mi to".
Jelikož NETUŠÍM jak začít, tak sem mám oskenovat hromadu random naházených čísel na papír?
↑ Vladimir9O:
Zkus se zamyslet nad tímto:
Kolik kilometrů ujede Sylvie rychlostí 24 km/h za 6 minut (1/10 hodiny)?
Jakou rychlostí dohání Alice Sylvii a jaký čas bude potřebovat k tomu než Sylvii dojede?
Jen připomínám:
kde:
= dráha (km)
= rychlost(km/h)
= čas(hodiny)
↑ Vladimir9O:
Dobrý den,
stačí si všimnout, že obě dívky od 8:00, kdy začnou plavat, do okamžiku, kdy rychlejší cyklistka dohoní pomalejší cyklistku, urazí stejnou dráhu za stejný čas. Protože obě plavou stejný úsek v délce 2 km, urazí obě na kole také stejnou dráhu. Dráhu uraženou na kole můžeme označit např. s(k).
Vztah mezi dráhou, rychlostí a časem se nejsnáze zapamatuje tak, když si uvědomíme, že rychlost, uvedená např. v km za hod., vyjadřuje dráhu (zde km) uraženou za čas (zde hodiny), tedy v = s/t. Odtud pak t = s/v.
Dále je třeba sjednotit jednotky, např. převést odplavaný čas z minut na hodiny.
Potom už stačí vyjádřit celkový čas jako součet času za plavání a času za jízdu na kole do okamžiku setkání, a to pro obě závodnice. Jediná neznámá v rovnici bude s(k). Po jejím určení je možno najít hledaný čas.
Vladimir9O napsal(a):
marnes napsal(a):
↑ Vladimir9O:
Odpověď na mou otázku bude?😁???
Je toto forum pro podporu lidí tápajících v matematice? Asi těžko by pan farář pindal, když k němu přijde někdo pro pomoc ve věcech víry.
Tak já ti už odpověděl na mnoho tvých otázek a ty nejsi schopnej odpovědět na mou jedinou? Vždyť to jde napsat i číslem.
Ferdish napsal(a):
↑ Vladimir9O:
Kolega ↑ marnes: zrejme poukazoval na to, že si nenaznačil svoj pokus o vyriešenie príkladu, tak ako to odporúčajú pravidlá fóra. Proste si ho len hodil do pléna a "na, vyriešte mi to".
Ne, to jsem nepoukazoval. Už jsi mohl zjistit, že toto nedělám. Já už mu několikrát položil otázku, v kolika letech maturoval. A stále neodpověděl.
↑ Vladimir9O:
Tak po všech tech radách je rovnice takto
Kde t je čas Sylvie, takže až ho vypocitas, tak prictes půl hodiny, aby jsi zjistil v kolik to bude.
Jak jsem psal, tak si všimni, že Alice vyjíždí o těch 6 minut později, proto je v závorce minus. To je to, co už jsme řešili. Akorát teď si nečistila zuby, ale těch šest minut ještě plavala.
↑ Vladimir9O:
Pomohlo by ti normálne doučovanie...
Doučovateľ by s tebou robil najprv normálne, obyčajné, jednoduché úlohy a až keď by ti to išlo, robil by s tebou úlohy ako táto, ktorá už má od základnosti dosť ďaleko...
↑ auditor:
No - neviem, neviem, pre neznalého človeka...