Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 06. 2020 21:10

2M70
Reputace:   

Funkce patří do L2, ale ne do L1

Zdravím,

mohl by někdo pomoci s tímto problémem?:

Mám ukázat, že funkce patří do prostoru L2, ale ne do L1.

Konkrétně se jedná o funkci

$\frac{x^{3}}{x^{4}+1}$

Současně by mě zajímalo, jak se dá dostatečně rychle určit, zda funkce patří do prostoru L1 či L2.

Předem díky za jakoukoli pomoc.

#2 21. 06. 2020 23:46

Bati
Reputace:   192 

Re: Funkce patří do L2, ale ne do L1

↑ 2M70:
To zalezi na mnozine... pokud I je omezeny, tak ta funkce patri do vsech L^p. V tvem pripade bude asi I neomezeny a pak ta funkce je v nekonecnu asymptoticky 1/x, tj. integral diverguje, kdezto druha mocnina je asymptoticky 1/x^2, coz integrovatelne je

#3 22. 06. 2020 01:00

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

↑ 2M70:

A ted si vem treba takovou funkci

$
\frac{1}{\sqrt{x}+x}
$

Je v L^1 nebo v L^2, a na jaky mnozine? :)

#4 22. 06. 2020 12:49

2M70
Reputace:   

↑ laszky:

Mně vychází integrál z první mocniny jako $3\pi i$,

integrál z kvadrátu funkce mi nevychází, při výpočtu residua v 0 (0 je dvojnásobný kořen) mi diverguje.

Tak nevím.

#5 22. 06. 2020 17:50

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

↑ 2M70:

Zkus to spocitat zvlast na mnozine $(0,1)$ a $(1,\infty)$

#6 23. 06. 2020 11:47

2M70
Reputace:   

↑ laszky:

Zkusím spočítat, ale až později, aktuálně by mě zajímalo, jak se dá rychle zjistit, zda patř funkce do L1 / L2. To je to hlavní.

#7 23. 06. 2020 12:59

nejsem_tonda

Reputace:   54 

↑ 2M70:
To prave zalezi na tom intervalu. Na omezenych intervalech zalezi, velmi zhruba receno, na tom, jak "strme kominy" funkce vytvari. Napriklad funkce $1/|x+5|^2$ vytvari "komin" v bode -5. Tento komin je prilis "strmy" na to, aby funkce $1/|x+5|^2$ mela v okoli bodu -5 konecny integral, takze nebude v L1 na zadnem intervalu obsahujici bod -5 (napriklad na intervalu $(-10; 42)$).

Asi vis, ze "hranicni" mocnina je 1 - v tom smyslu, ze funkce $1/|x|^1$ ma na okoli 0 nekonecny integral stejne jako jako funkce $1/|x|^t$, kde $t\geq1$. Oproti tomu funkce $1/|x|^t$, kde $t<1$, maji na okoli nuly konecny integral, a tak jsou v prostoru L1 na intervalech obsahujicich 0, pokud na tom intervalu nemaji jiny "komin", jehoz chovani ("strmost") bychom museli vysetrit.

Pokud se vratim k funkcim typu $1/|x+5|^t$, stalo se oproti predchozimu odstavci pouze to, ze se "komin" presunul z 0 do -5, ale jinak je situace stejna. Tedy opet je rozhodujici, zda $t\geq1$, nebo $t<1$.

Nakonec se jeste vratim k tem intervalum, co obsahuji $\pm\infty$, tedy napriklad $(1; \infty)$ za predpokladu, ze vysetrovana funkce nema na tomto intervalu zadny jiny "komin". Pak je rozhodujici prave chovani te funkce v $\infty$ - dalo by se rict jeji "rychlost klesani k 0". Ja se na to divam tak, ze v $\infty$ funkce vytvareji "komin" polozeny nalezato (ve skutecnosti polozime jakoby jenom "pulku kominu", protoze pri zkoumani prostoru L^p nas zajimaji jenom kladne funkce). Zase je tedy rozhodujici, jak rychle funkce klesa k 0 v porovnani s "hranicni" funkci $1/|x|$. Pokud klesa rychleji, presneji jeji klesani je porovnatelne s klesanim funkce $1/|x|^t$, kde $t>1$, tak jeji integral na intervalu $(1; \infty)$ bude konecny, zatimco pokud klesa "pomaleji", porovnatelne s funkci typu $1/|x|^t$, kde $t\leq1$, tak jeji integral nebude v okoli $\infty$ konecny a nebude na tomto intervalu patrit do L1.

Toto by ti mohlo dat zakladni predstavu, jak ziskat cit pro rozhodovani, zda se funkce nachazi v L1 na tom ci onom intervalu. Ve skutecnosti jsou samozrejme slozitejsi pripady nez jenom funkce typu $1/|x|^t$, napriklad funkce $1/|x\log x|$ na intervalu $(42; \infty)$. A da se vymyslet milion dalsich pripadu, ve kterych neni uplne trivialni rozhodnout, zda funkce je nebo neni v L1, resp. nejakem L^p.

Znate videa a ucebnici?

Zápatí