Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
začni s tím, že danou rovnici převedeš na tvar:
a poté úpravou závorek na mocninu dvojčlenu:
Až budeš mít danou rovnici převedenou na středový tvar (ze kterého je okamžitě vidět, poloměr a střed kružnice), použiješ pro výpočet tečny v daném bodě obecnou rovnici tečny ke kružnici , která je:
kde
je bod dotyku.
Pokud by jsi si nevěděl rady, napiš co jsi zkusil a my ti pomůžeme dále.
↑ Maola:
Jen doplním, že by šlo i hned pracovat se zadanou rovnicí
Kvadratický členy se rozepíšou na součin a lineární se rozdělí na poloviny
a za xT a yT se dosadí souřadnice bodu dotyku.
Výsledek bude stejný
↑ marnes:
Dobrý večer,
viem, že tento príspevok je už pár rokov starý, ale chcela by som sa opýtať. či by ste neboli ochotný mi nejakým spôsobom dovysvetľovať ďalší postup? Pretože tomu absolutne nerozumiem.
Vopred ďakujem :)
↑ Zuzanka99:
A čomu konkrétne nerozumieš?
Uprav rovnicu tak, aby to bola rovnica kružnice v stredovom tvare (doplnením na úplný štvorec pre x a potom pre y), tak, ako radí Freedy - je to štandardný postup...
↑ Zuzanka99:
Pokud jsi pochopila rozepsání rovnice, tak DALŠÍ postup (snad jsem pochopil dobře, že mám dopočítat) je velice jednoduchý
jak už je psáno, tak máme určit rovnici tečny v bodě proto
a
a tyto čísla dosadíme do rovnice
a upravíme
pozn.: stejně můžeš postupovat i pro hledání tečny "Z" bodu. Jen ta rovnice, kterou vytvoříš, nebude rovnicí tečny, ale "jen" rovnicí poláry.
Pokud by přece jen šlo i o nepochopení vytvoření rovnice tečny, tak ti uvedu ještě dva vzorové příklady. Jen připomínám, že kvadratické členy rozložíme na součin a lineární rozdělíme napůl. (jen pozor, příklady si vymýšlím a nemusí se jednat o kuželosečky)