Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ mikpeta:
Ahoj,
tuto radu umime dokonce celkem snadno secist. Uzce souvisi s cislem e. Vis, jak na to?
Kdyz budes znat soucet, nepotrebujes pouzivat zadnou ze zminenych vet.
↑ nejsem_tonda:
Ahoj, součet neznám a nevím, jak na to.

↑ mikpeta:
Toto je z Wikipedie:
Vyuzij ted tuto znalost k tomu, abys spocital tu tvoji radu
Je potreba ji trochu upravit..

↑ mikpeta:
n možno vykrátiť s faktoriálom v menovateli, ktorý ho obsahuje. No a dvojka šup pred sumu :-)

↑ mikpeta:
Kdyz znas soucet, tak uz neni problem podivat se, po kolika clenech se dostanes na vzdalenost mensi nez 0,01 k cislu 2e. Nebude jich potreba moc, ale bude potreba neco natukat do kalkulacky nebo do wolframalpha..

↑ mikpeta:
Treba ji muzes pouzit od 5. clenu te tvoji rady. Podil dvou po sobe jdoucich clenu rady je 1/n, coz bude od nejakeho clenu mensi nez (napriklad) 1/5 (tedy q=1/5). Pak najdes odhad pro |R_n| a s trochou stesti bude dostatecne maly..
↑ nejsem_tonda:
Takže vypočítám podíl po sobě jdoucích členů. A to q zjistím jak? To si za n zvolím nějaký člen? Proč zrovna 5? Mohu i třeba 2, 10..?
Když budu mít to q, tak dosadím do té rovnice? 
Vyšlo mi 

↑ mikpeta:
Prijde mi, ze zatim nemas promysleno, co ta veta rika. Podil dvou po sobe jdoucich clenu je potreba odhadnout cislem nezavislym na n. Ten podil je
Kdyz budu uvazovat vsechna prirozena n, plati pro ne odhad
jenze ten mi je k nicemu, protoze to bych mel q=1, pro ktere veta nerika nic.
Proto budu podil
sledovat treba az od 5. clenu (ano, muzes ho sledovat treba od 2. clenu, nebo od 10., jak je libo...). Potom muzu napsat
pro vsechna 
Ted mam
a muzu odhadnout napriklad
. Opet je jedno, ktere cislo si zvolim, akorat musi byt aspon 5, kdyz podil
odhaduju az od 5. clenu). Dostanu
Ahoj ↑ mikpeta:,
Mala poznamka.
Normalne si v analyze( uz v prvom rocniku VS) videl Taylorove rozvoje a ich vyjadrenie zvysku za rozlicnych predpokladov. A prave to sa vyuziva na majoracie takych rozvojov n stupna ( pripadne sa to podrobne prehlbuje v numerickej matematike).
↑ nejsem_tonda:
Nějaký příklad pro kontrolu:
Takže určím podíl sousedních členů. Vyšlo mi 
Budu to sledovat od 5. členu a dostanu q=5/12
A budu počítat
po dosazení
( 0,000069 ) , takže chyba nebude větší jak
??

↑ mikpeta:
Ono to sice vypada podobne, ale takhle to neni spravne.
Totiz odhad
neplati pro vsechna 
Najdi jinou konstantu q ("konstanta" znamena nezavisejici na n) tak, aby nerovnost
platila pro vsechna prirozena n nebo aspon pro vsechna prirozena cisla od nejakeho pocinaje (napriklad pocinaje cislem 5).