Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, narazil jsem na tento problém:
Podle jedné větičky existuje k prvku
inverze, pokud
jsou nesoudělná.
Jak to napálit ale na modulo takto vysoké, mě nenapadá.
Za postřehy děkuji.
Našel jsem, že na to lze poštvat eukliduv algoritmus. Tak se zjistí ta nesoudělnost použiju ty rovnosti k nalezení
takových, že
. Potom hledají řešení rovnosti pro modulo m, a dostanou se k hledané rovnosti :
.
Ahoj ↑ anddry97:,
A inverz mod 500 prvku 51 si nasiel?
Kontrola:
Je zaujimave dokazat ze invertibilne prvky pre zakon nasobenia tvoria grupu.
Ake ma vlasnosti? ( mozes o tom porozmyslat v situacii modulo 500; a to co sa ti podari dokazat, plati aj vseobecne alebo nie? Eulerovu funkciu ste uz studovali?)
Zdravím ↑ vanok:,
Pokud se bavíme o pologrupě s jedničkou, kde jsou všchny prvky invertibilní, tak stačí dokázat, že lib. součin těchto prvků je invertibilní, či? Splněna by byla jednička, asociativita i inverze ke každému prvku. Šli jsme na to přes tuto větičku, důkaz je milý, všechny tři tvrzení užívají pouze definice inverzního prvku, a (3) se použije asociativita.
Eulerovu funkci jsme dělali. Na otázku jaké mají inverze speciální vlastnosti mě nic nenapadá. :(
To co popisujes je specialny zaujimavy pripad.
Vtedy tvoje n v
je prvocislo.
Mozno to prehlbite aj na pripady( ked to tan neni) ako ten v tvojom cviceni v #1.
Tu https://en.wikipedia.org/wiki/Modular_m … ve_inverse mas nieco poucne o tom .