Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, procházím věci na zkoušku, tak mám skoro potřebu omluvit se za spam takových příspěvků.. Ale řeším tuto větu, její důkaz:
,
přičemž
je množina nenulových prvků okruhu
. A věta na kterou se odkazují je:
konečná množina? Proč když je konečná, je zobrazení surjekce? Injekci toho zobrazení vidím. Závěr, tj, "Tedy existujw x.." minnení jasný vůbec.Offline
Ahoj,
já nevím, zda vaše důkazy chápu.
My jsme měli tyto skripta
(v knihovně lze půjčit i vytištěné).
Nejsem si jistá ale...
velmi mě překvapuje, že R píší jako reálná čísla. Kdyby to bylo jen R*, tak by to dávalo smysl.
0 nemá inverzní prvek a navíc, kdyby tam byla, tak předpis r nemůže být prostá funkce.
Surjekce plyne z toho, že množina vzorů a obrazů má stejný počet prvků a r je prosté zobrazení.
Víš, že součástí okruhu je i 1 a na ni se nějaké x zobrazuje, tedy ax=1, tedy x musí být tím inverzním prvkem.
↑ Pomeranc:
Trochu jsem si rozmyslel co se děje a přišel jsem na následující.
V našich skriptech je větička která říká že komutativni netrivialni okruh
je těleso, právě když
je grupa. Obor integrity zaručuje, že
bude komutativni pologrupa s jedničkou. Takže ten důkaz je o tom ukázat, že v
je ke každému nenulovému prvku inverze. To ekvivalentně šetří přes to, že vytvořil zobrazeni
které zkoumá právě operaci
pro jeden konkretni prvek a z
.
Ukáže se že je to surjekce, tj existují prvky, ne nutně jeden, že když ho soperuji s a dostanu jedničku. Já chci, aby inverzní prvek k lib. prvku byl pouze jeden. To mi ošetří ta bijekce.
Z toho dohromady dostávám, že každý nenulový prvek v
má inverzi, tj dohromady
je grupa a podle oné zmíněné větičky je
těleso.
____________________________________________________________________________________
edit: surjekci už chápu
Ahoj ↑ anddry97:,
V tvojom texte je typograficka chyba.
Tak ma vzdy byt
a nie
.
Edit: teraz sa mi objavila tvoja posledna reakcia. Tak uz tomu dokazu rozumies.
Stránky: 1