Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mohu poprosit o radu,jak si poradit v tomto případě s relativní chybou? Měřila se hustota tělísek pomocí pyknometrem. Nejprve se změřila teplota v laboratoři, poté teplota destilky.Zvážil se pyknometr s destilkou, pyknometr s destilkou a tělísko vedle a nakonec pyknometr s destilkou a tělískem uvnitř pyknometru. Vše v gramech. Hustotu destilky i vzduchu za dané teploty jsem dohledal v tabulkách. V teorii byl vzorček,do kterého jsem dosadit a tím se vypočítala hustota daných tělísek. To vše bylo v pořádku. Relativní chyba u hustoty destilované a hustoty vzduchu se zanedbávala. Ovšem mám problém s relativní chybou. Každá hmotnost se vážila jen jednou. U analytických vah je přesnost 0,0001 g. Tudiž všechny tři měřené hmotnosti mám ve tvaru
. Z toho bych si pro každou hmotnost vypočetl relativní chybu. Relativní chyby se sčítají a dostal jsem se tak k výsledku
. Nyní bych prosil o radu. Vše by dávalo smysl, pokud by se to pak v rámci výsledku vynásobilo 1000, aby se seděla hustota
.Pak by to po vynásobení 100 dávalo smysl i v procentech. Ovšem pokud by byla chyba to násobit 1000, vyšla by mi relativní chyba zhruba
%, což mi příjde nesmyslné. Mohu poprosit o radu,prosím?Zřejmě jde o pitomý dotaz, ale na tomto jsem se sekl.Moc všem děkuji za případné rady.
Relativní chyba je bezrozměrná, takže je stejná v gramech i v kilogramech.
Ty jsi samozřejmě nenapsal, o jaké hmotnosti jde, pokud bys vážil třeba 10g, tak je relativní chyba těch 0.0001/10 = 0.00001 což je 0.001% nevím, co ti na tom přijde divného. Holt vážení je docela přesné měření, né všechno má chybu 5%.
Třeba u přesných přístrojů na měření napětí se neudávají chyby v procentech, ale v ppm (jedna z milionu).
Měření času se dá celkem bez problémů provádět s chybou
, což by bylo kolem 0.000000000001 %