Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
vím, že tento příklad zde určitě padnul, ale pořád nedokážu úplně pochopit, jak to je a neumím si to celé představit.
Příklad zní:
Máme lampové stínítko tvaru rotačního komolého kužele s průměry podstav 32cm a 12cm a výškou 24cm. Jaký je úhel výseče mezikruží, z něhož stínítko vzniklo?
Vím, že si vezmu plášť kužele, jakoby byl celý a pomocí podobnosti trojúhelníků mohu spočítat výšku tohoto kužele.
Ta vyjde jako
, při čemž R je poloměr větší podstavy a r menší, poté
.
Poté mohu spočítat pomocí Pyt. věty přeponu menšího trojúhelníku, neboli stranu toho pláště.
Takže mám stranu a výšku pláště a mám zjistit úhel
..viděl jsem různá řešení, ale je pro mě těžké si to představit a nevím, jak pokračovat.
Předem díky:)

Skutočne máš vypočítať uhol výseče medzikružia?
Pozrel som si ten istý príklad riešený na webe (príklad 5.80/181) a vypočítaný uhol nejak nekorešponduje s definíciou daného pojmu, napr. podľa Odkaz.

↑ Ferdish:
Teď moc nevím, co myslíte. Příklad, který jste poslal má úplně stejné zadání.
↑ Prokop Ohlídal:
Asi tá pani v riešenej úlohe počíta uhol z iného vzťahu, než je vzťah v odkaze - ale nekontrolovala som.