Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj
Nikde na internetu nemohu najít vztah pro polohu těžiště zeleně vybarvené části obrazce (viz obrázek).
Jedná se o kruh vespaný do čtverce - čili strana čtverce je rovna průměru kruhu D.
Sháním jednoduchý vztah, jak pomocí poloměru R (případně průměru D) vyjádřit polohu těžiště daného obrazce (myslím pouze tu jednu zeleně vybarvenou část).
Potřebuju to pro automatizovaný výpočet průřezových charakteristik (momenty setrvačnost, poloměry setrvačnosti, moduly průřezu...) ocelových trubek v excelu.
Vím, jak si zjednodušit, byl bych ale mírně nepřesný, proto prosím o radu.
Díky za odpovědi
↑ dobes.pavel:
No mně to vychází
(počítáno od vrcholu čtverce)...
↑ surovec:
Ahoj, myslim, ze tam ma byt dvanactka...

Super, chlapi!
A teď jsem si uvědomil, že potřebuji ještě moment setrvačnosti téhož obrazce ke svému těžišti.
Dovedli byste také spočítat?
Integrály jsem viděl naposledy na výšce před 8 lety a vím, že jsme si některé podobné věci také odvozovali. Je to už dlouho a holt, jako vytížený stavař-praktik si doma tajně po večer opravdu integrály nepočítám :-)
Moc mi to pomůže, abych si udělal v excelu automatizaci statických výpočtů pro ocelové konstrukce.
Dík moc
Moment setrvačnosti můžeš nejspíš spočítat bez integrování ... nejdřív si spočítáš moment setrvačnosti všech 4 rohů vzhledem ke středu S. Ten získáš jako rozdíl momentů setrvačnosti čtverce a kruhu (na to jsou vzorečky).
Moment setrvačnosti jednoho rohu bude 1/4 předchozího.
A pak podle Steinerovy věty přepočítat vzhledem k těžišti.

Jasné, Steinerovu větu a momenty setrvačnosti jako statik velice dobře znám.
Taky mě to dříve napadlo, každopádně jsem se chtěl vyhnout odvozování, abych neskončil na mém postupně uvadajícím a skomírajících matematickém aparátu :-)
Spíše jsem spoléhal, že to už někdo ze zdejších matematiků řešil a jen vysype ze svých poznámek.
Ale budiž! Hotovo!
Vychází mi to:
Výsledné průřezové charakteristiky se mi shodují s ocelářskými tabulkami, tak věřím, že to je dobře.
Ještě si to dokážu ověřit pomocí AutoCADu, který také umí rychlý výpočet průřezových charakteristik jakéhokoliv nakresleného obrazce - užitečná věc.

Tak od AutoCADu se u náhodně zvoleného průřezu liším až na 3. desetinném místě.
Takže buď je problém zaokrouhlování na straně AutoCADu/Excelu nebo tam mám nějakou drobnou chybku, ale vem to čert - na takové detaily se v mé profesi nehraje.