Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mohu poprosit o radu, zda je možné určit práci během jednoho cyklu jako obsah kruhu (http://physics.ujep.cz/~mvarady/ter_cvi.html - jedná se o poslední cvičení, 7 příklad) nebo zda je tento postup moc jednoduchý? Budu rád za každou radu (bohužel mi nešel z mobilu nahrát obrázek a musel jsem tak dat celý odkaz).
↑ Ferdish:
Dobrý den,
moc Vám děkuji. Nad jednotkami jsem také rozmyšlel. Z obrázku mi plyne, že průměr jsou dvě delkové jednotky, poloměr tedy jedna delková jednotka a obsah je tedy a ?
V tomto kontexte trochu nešikovné označenie "dĺžková jednotka", nakoľko v danom diagrame ani jedna z osí nie je reálne odstupňovaná v jednotkách dĺžky, ale asi viem, ako si to myslel.
Výsledný vzorec pre prácu je v poriadku, ale spôsob akým si sa k nemu dopracoval by určite zaslúžil nejaký komentár okolo - hlavne čo sa týka práve spomínaných jednotiek.
Ak by totiž človek tak nejako prirodzene predpokladal, že má rozmer plochy, i majú rozmer energie, rozmer tlaku a rozmer objemu, tak by mohol poukázať na to, že nevychádza rozmerová skúška správnosti.
↑ Kája2:
Nie je toho zrovna málo, preto to radšej skrývam. Je možné, že veľa z toho čo tam je si vedel už predtým, len si to nevedel vhodne aplikovať.
↑ Ferdish:
Dobrý den,
moc Vám děkuji za vysvětlení, je hezky pochopitelné. Mohu se Vás ještě zeptat, jak to zde bude s teplem? Řekl bych, že na úseku (1)-(3) bude plyn teplo přijímat a v úseku (3)-(1) odevzdávat.Je to tak?
Snáď je to ešte aktuálne...
diagram kruhového deja, ktorého grafom je kružnica, nepatrí medzi "triviálne" záležitosti, nakoľko jednotlivé úseky takéhoto grafu nie sú reprezentované krivkami, ktoré by opisovali známe základné termodynamické procesy.
Izobarická expanzia/kompresia sa v diagrame znázorňuje ako časť priamky rovnobežnej s osou .
Izochorická expanzia/kompresia ako časť priamky rovnobežnej s osou .
Izotermická expanzia/kompresia zasa ako časť hyperboly, analogicky tak i adiabatická expanzia/kompresia. Tu máš ale všetky procesy reprezentované časťami kružnice, takže sme mimo.
Ak ťa do zaujíma a ovládaš angličtinu na slušnej úrovni, podarilo sa mi nájsť na webe článok, ktorý práve o tomto probléme pojednáva - myslím, že by mohol byť v tejto veci veľmi nápomocný: Odkaz
↑ Ferdish:
Dobrý den,
moc Vám děkuji. Bohužel odkaz mi nejde stáhnout :-(
↑ Kája2:
Ospravedlňujem sa, ale až teraz som si všimol tvoju správu. Server LeteckaPosta.cz zrejme mal resp. má nejaké technické problémy. Z osobnej skúsenosti môžem potvrdiť, že to nie je prvý raz...
Skúsim po príchode z práce daný článok re-upnúť na nejaké iné úložisko. Dúfam, že i týždeň po je táto záležitosť ešte aktuálna.
EDIT: Altetnatívny Odkaz.