Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 09. 2020 10:19

marostul
Škola: stredná elektrotechnická škola
Reputace:   

previs reťazovky

Dobrý deň. Chcem sa opýtať ako vypočítam previs na reťazovke ked poznám hodnoty vzdialenosti stĺpcov a dĺžky reťaze. Viem aké sú základné vzorce reťazovky aj ako sa počíta vzdialenosť stĺpcov s predlžením. Ďakujem za odpoveď

#2 23. 09. 2020 10:55

marostul
Reputace:   

Re: previs reťazovky

Nie som si istý ale musíme parametrickou rovnicou vypočítať parameter a zo vzorca $s=a\cdot \sinh \frac{x}{a}$. Z toho vzorca vypočítať výšku stĺpca podľa rovnice $y=a\cdot \cosh\frac{x}{a} $. Z výšky sĺpca odrátať a a dostávame previs d. Konečný vzorec je $d=a\cdot \cosh\frac{x}{a} -a$.  Ale keby som poznal výšku sĺpca najmenšiu výšku od zeme a vzdialenosť stĺpcou, pznal by som previs ale nepoznám dĺžku reťaze vtedy sa parameter nedá s toho počítať. ako sa počíta dĺžka reťaze keď poznám previs reťaze a dĺžku medzi stĺpami.

#3 23. 09. 2020 11:26

marostul
Reputace:   

Myslím si, že v poslednej rovnici sme mohli vyjadriť parameter a z rovnice $d=a\cdot \cosh\frac{x}{a} -a$. a potom vložiť do vzorca $s=a\cdot \sinh \frac{x}{a}$. nie som si istý či tie odvodenia sú správne.

#4 23. 09. 2020 12:02 — Editoval Honzc (26. 09. 2020 09:55)

Honzc
Reputace:   248 

↑ marostul:
označíme-li délku mezi sloupy v, převis (i když v češtině spíš nazývaný průvěs) d dostaneme
$x=\frac{v}{2}$ a $y=d+a$
a tedy $d+a=a\cosh\frac{v}{2a}$
Z této rovnice (která je transcendentní) spočítáš (např.Newtonovou, tj.numerickou metodou) a
Newtonova metoda výpočtu a $a_{n+1}=a_{n}-\frac{a_{n}(cosh(\frac{v}{2a_{n}})-1)-d}{cosh(\frac{v}{2a_{n}})-\frac{v}{2a_{n}}sinh(\frac{v}{2a_{n}})-1}$
Jako první odhad lze volit $a_{0}\approx \frac{v}{2d}$
a pak délka řetězu bude
$L=2a\sinh\frac{v}{2a}$
Pozn.: Pro v=2,d=1 vyjde a=0.61875923, L=2.9916774 (třeba v metrech)

Po editaci: Špatně jsem si přečetl zadání
Je-li dáno v a L pak d se vypočítá
nejdříve se z rovnice $a \sinh\frac{v}{2a}-\frac{L}{2}=0$ spočítá např.Newtonovou metodou a
$a_{n+1}=a_{n}-\frac{a_{n} \sinh\frac{v}{2a_{n}}-\frac{L}{2}}{\sinh\frac{v}{2a_{n}}-\frac{v}{2a_{n}}\cosh\frac{v}{2a_{n}}}$
Jako a0 lze volit $a_{0}=\frac{v}{L}$, Podmínka řešitelnosti $v<L$
Průvěs d je potom
$d=a\cosh\frac{v}{2a}-a$
Např. pro v=2 a L=3 je a=0.616473 a d=1.0053

Zápatí