Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Rumburak: Mohl by někdo vypočítat alespoň to Xt? Není mi totiž moc jasný, co tam pořádně dosazovat..... Já sem to totiž původně počítal přes obsahy, jako složenou plochu... takže vždycky obsah krát vzdálenost těžiště jednotlivých polokružnic a to celý lomeno celkovým obsahem.... ale výsledek mě vychází divně.... Kdyby alespoň někdo dopočítal to Xt, tak by mi to pomohlo, díky :)
↑ Rumburak:
Já jsem to počítal tímto způsobem, výpočet přes integrál úplně nezvládám..... můžete mi říct, zda-li to mám alespoň dobře vypočtené přes ty plochy? Díky :)
Těžiště půlkruhu omezeného osou x a obloukem o rovnici
mi vyšlo ![kopírovat do textarea $T = [0,\, \frac{4r}{3\pi}]$](/mathtex/09/09c5c8b972047d98d2d3111235e1e1c2.gif)
Chápeme-li náš obrazec množinově jako
(označení je doufám zřejmé), pak, pokud jsem správně počítal,
obsahy těchto obrazců jsou
,
jejich těžiště
,
,
.
Takže pro souřadnice těžiště obrazce M by mělo platit
,
.
↑ Rumburak: Diky moc, tam u toho Xt jsem delal chybu, ze jsem dosazoval misto r hodnotu 4r/3pi..... nicmene si myslim, ze u toho celkoveho teziste by mela byt polovicni hodnota..... protoze obsah pulkruhu je pí krat r na druhou lomeno dvema..... a tady mame misto jednoho r, dve r, takze se dostaneme zpet na pi krat r na druhou, nikoliv na 2 pi krat r na druhou.....
Stránky: 1