Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 09. 2020 11:31 — Editoval Anonymystik (24. 09. 2020 11:34)

Anonymystik
Reputace:   45 

Proč se ladící cívka nezkratuje

Zdravím.
Rád bych se zabýval výrobou laditelného radiopřijímače s dipólovou anténou. Pro naladěný správné frekvence je třeba docílit rezonance ladícího obvodu s přijímanou rádiovou vlnou. Frekvece ladícího obvodu závisí na kapacitě kondenzátoru a indukčnosti cívky. V principu by stačilo mít možnost ovlivňovat parametr jen jedné věci, ale chtěl bych mít možnost ovlivňovat obojí. U kondenzátoru je snadná možnost použít tzv. otočný kondenzátor. A u cívky se používá trik podobný jako u posuvného potenciometru - prostě reguluji množství závitů, kterými proud musí protéctA zde právě mám dotaz. Aby cívka fungovala správně, musí být vodič lakovaný, aby zde byla izolace a nedocházelo ke zkratu mezi dvěma dotýkajícími se závity. Potřebobujeme ovšem jezdec, který se bude cívky dotýkat a zde by naopak měl být vodivý kontakt. Na tomto videu je to vidět hned v 1. minutě:
https://www.youtube.com/watch?v=_AI2Jixj5Bs
Moje otázka zní: proč mu ta cívka nevyzkratuje, když si tam porušil (ve vzájemně dotýkajících se místech závitů) izolaci?

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#2 24. 09. 2020 12:04

edison
Reputace:   47 

Re: Proč se ladící cívka nezkratuje

Vzhledem k tomu, že obrousí jen vnější stranu hotové cívky, nemohou se sousední dráty zkratovat. Obzvlášť když celou cívku předtím zalepil, aby se drát při broušení nemohl pootočit.

Ale zkraty nastávají při provozu, kdy jezdec zkratuje sousední závity:-) Vede to k nestabilitě ladění, kdy se indukčnost skokově zvyšuje a snižuje, podle toho, jestli tam je/není/kolik zkratovaných závitů. Na druhou stranu, krystalka je tak málo selektivní, že si toho ani nevšimneš.

V dobách, kdy se tohle používalo ve složitějších přijímačích, byl jezdec konstruován tak, aby zkrat pod ním byl spolehlivý:-)

Ale brzy se přešlo na ladění kondenzátorem, nebo variometrem*, když byl potřeba velký poměr min/max.

Pak se přešlo na ladění varikapem a dnes zpravidla výrobci elektroniky která to potřebuje, kupují místo drahých varikapů běžné diody.

Ladit L i C si můžeš zkusit, ale pochybuju, že z toho bude nějakej užitek:-)

-----
*Dvě sériově spojené prstencové cívky, otáčením jedné se mění úhel a tak se vzájemně může indukčnost zvýšit až skoro 4x, nebo se naopak skoro odečtou.

#3 24. 09. 2020 15:52

MichalAld
Moderátor
Reputace:   127 

Můžeš taky použít takovouto cívku:
http://www.hamtech.hu/inductor.html

Jinak úplně nechápu, když chceš používat dipólovou anténu, tak ta už se sama o sobě chová jako LC obvod...

A mmch, dnes už se (dost dlouho) laděné obvody na vstupu příjmačů nedělají. Né že by na nich bylo něco špatné, to rozhodně né ... ale přeci jen výroba těch laditelných cívek a kondíků je dost drahá a jsou také dost velké...

A vzhledem k tomu, že dnes už skoro všichni poslouchají jen VKV rádio, kde dostatečnou jakost LC obvodu ani nelze dosáhnout, tak se na to prostě prdí.

Namísto toho se dělají superhety ... kde se požadovaná selektivita dosahuje na neproměnném mezifrekvenčním kmitočtu ... pomocí mechanických rezonátorů (keramických či krystalových filtrů). Teda, né že by se superhety nedělaly i dříve (když ještě měly laděné vstupní obvody)...

#4 24. 09. 2020 16:00

MichalAld
Moderátor

Já mám zkušenost takovou, že když jsem postavil krystalku, vždy jsem na ní slyšel tu nejsilnější stanici, a bylo úplně jedno, jakou tam dám cívku či kondík (a jestli je tam dám vůbec). Dokonce to nějak fungovalo i bez té diody.

Jinak bych doporučil, pokud chceš mít aspoň nějakou selektivitu, si udělat magnetickou smyčkovou anténu. Tj navinout pár závitů drátu na nějaký dostatečně velký rám, a přidat tam ten ladicí kondenzátor. Pak to může mít i docela slušnou jakost (a tedy i selektivitu). Akorát by sis musel spočítat (nebo změřit) kde ti to rezonuje.  A vlastní příjmač (diodu se sluchátkem) nepřipojovat přímo, ale pomocí nějaké vazební smyčky (protože jinak si tu jakost zase zprzníš).

#5 24. 09. 2020 16:26

edison

Když tohle děláme s dětma na kroužku, tak to normálně funguje. Klasicky drátová anténa a zem. Udělat rámovou takový velikosti, aby to normálně fungovalo (přímo na sluchátka) by byl dost problém:-)

Akorát ty stanice postupně ubejvaj, minulej rok byly už jen 2 nebo 3.

Dipól se může hodit, pokud by to chtěl na užší pásmo, třeba radioamatérské. Pak se dá udělat naladěnej na tu frekvenci, impedančně přizpůsobenej a funguje to líp. Jako dítě jsem měl dipól 40 m a chytal jsem s tím na pásmu 3,5 MHz stanice z půlky světa. Samozřejmě to nebyla krystalka.

#6 24. 09. 2020 23:32 — Editoval MichalAld (24. 09. 2020 23:33)

MichalAld
Moderátor

Jo jo, radioamatérské vysílání se nedá chytat na krystalku, radioamatéři nepoužívají amplitudovou modulaci...

Podle mě se dnes člověk nejvíce pobaví s SDR rádiem. A kdo nemá ani tu pětistovku na nejlevnější AD převodník, může zkusit ON-LINE verzi, třeba tady:

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

#7 24. 09. 2020 23:37

MichalAld
Moderátor

↑ edison:
2 nebo 3 stanice, to není zrovna mnoho. Já když si vystrčím 7m dlouhou anténu, chytnu rozhlasových stanic desítky - vlastně jsou všechna pásma vyhrazená pro rozhlasové vysílání skoro permanentně obsazená...(na KV samozřejmě jen v případě, když se tam vlny šíří, někde ve dne, jinde v noci, nebo jen při vhodných podmínkách).

Citlivost krystalky je přeci jen asi dost nízká ... a určitě by jí neuškodil drobný zesilovač...

#8 25. 09. 2020 03:09

edison

Pak už to není krystalka, ale přímo zesilující přijímač.

#9 25. 09. 2020 18:47

MichalAld
Moderátor

Dají se dnes vůbec ještě sehnat ty sluchátka s vysokým odporem, co jsou ke krystalce potřeba ?

#10 25. 09. 2020 19:19

edison

No to by mě taky zajímalo. My tam máme ty co tam byly, když jsem tam chodil jako dítě a už tehdy vypadaly hodně jetě:-)

#11 26. 09. 2020 19:14

Anonymystik
Reputace:   45 

Děkuju mockrát za odpovědi. Nějak se s tím poperu. :-)

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

Zápatí