Fahrenheit a Celsius. Odvoďte převodní vztah mezi stupni Fahrenheita a stupni Celsia, pokud jste v předpovědi počasí zaznamenali, že 28°C=82,5°F, −21°C=-5 °F adomníváte se, že mezi stupnicemi je lineární závislost. Kolik °F odpovídá 0 °C anaopak, jak velká zima je při 0 °F? A kolik °C je vůbec ve staré písničce od Suzanne Vega 99,9 °F?
Zatím jsem postupovala takto: Ze zadání jsem pochopila, že stupně jsou body, které mám zaznamenat v soustavě souřadnic zvolila jsem tedy 28,82.5 a -21,-5. °C Jsem vedla po ose X. Převodní vztah jsem našla na internetu, že jeden °C odpovídá cca 33,9 °F . V té z toho údaje 99,9 °F by to mělo býz 37.72 °C. Jenže vůbec nerozumím tomu, jak z toho mám odvodit lineární rovnici s klasickým předpisem f(x)=ax+b? Nebo jak mám matematicky dokázat, jak jsem přišla na ten převod?

V lineárnom vzťahu
vystupujú dve premenné
. Jedna reprezentuje teplotu vyjadrenú v °F, druhá teplotu v °C.
V tomto prípade si môžeš zvoliť, ktorá premenná reprezentuje akú teplotu - ak teda nemáš zadané inak.
Rovnosti 28 °C = 82,5 °F a -21 °C = -5 °F sú len iný zápis pre usporiadané dvojice
pre ktoré platí vzťah
.
Dosadením príslušných teplôt dostaneš sústavu dvoch rovníc s dvoma neznámymi
, ktorú stačí len vyriešiť.

↑ Alve:
Jen malá poznámka:
Aby úloha přesně odpovídala převodnímu vztahu Celsius - Fahrenheit
pak by teplotě 28 C odpovídala teplota 82,4 F a -21 C = -5,8 F (stupňů pro šťouraly)
Výsledná funkce mi vyšla f(x)=25/14x+65/2
Funkce by měla odpovídat, jelikož 99,9 F odpovídá podle výpočtu hodnotě 37,74, což bylo udáno i v převodníku na internetu.
Ještě dopočítám ty body 0 v C a F