Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
na začátku svého studia na VŠ jsem dostal 2 domácí úkoly a já vůbec netuším, jak je vyřešit. Koukal jsem se na YT na jednoduché derivace a to tak nějak chápu, ale tohle vůbec.
Byl by někdo tak ochotný a poradil by mi s těmito příklady?
Předem díky.
↑ petr152:
Zdravím,
podle definice derivace funkce f v bodě
:
si v prvním příkladě zvolíme, že
. Platí tedy:
. Čitatel upravíme podle vhodného vzorce.
U druhého příkladu využij, že
.

↑ petr152:
Kde to vůbec bereš ty čísla? - nie som si istý, čo tým myslíš. Kolega ↑ david_svec: so žiadnymi číslami neoperoval.
Pri
sa ťa snažil naviesť na použitie rozkladového vzorca pre všeobecný výraz
- predpoklad je, že ste to preberali v rámci matematiky na SŠ.
Ak náhodou nie resp. si na to nepamätáš, tak môže pomôcť (a nielen teraz, ale i do budúcna) lokálny odkaz.
je tiež niečo, čo by si si mal pamätať zo SŠ. Súčtové vzorce pre sínus a kosínus detto. Ale aj tie sa dajú na internete ľahko vyhľadať.
Ak sa ti napriek všetkému nedari spočítať deriváciu podľa
, môžeš skúsiť alternatívnu definíciu
.
↑ petr152:
Já jsem jen dosadil zadanou funkci (y=x^4) do definice derivace. Zápis "f(x)= ... " je stejný jako "y= ... ".
Po dosazení zadané funkce (té u které chceme odvodit derivaci) do definice máme:
. Teď to musím nějak upravit, abych poté mohl provést limitu x->x0 (kdybych to teď udělal, dostal bych v čitateli a ve jmenovateli nulu - což by byl neurčitý výraz a ničím bych si tedy nepomohl).
Musím se nějak zbavit toho jmenovatele, ideálně kdyby to šlo nějak "pokrátit". Tudíž na čitatel aplikuji vzorec
(bude třeba ho použít dvakrát). A poté to už půjde docela pěkně upravit, aby šla provést limita. :)
EDIT: kolega ↑↑ Ferdish: (zdravím) to už v podstatě vysvětlil, ale nechám to tu. :-)

↑ MichalAld:
:-)

↑ petr152:
Áno, je to k tvojmu prvému príkladu - derivácia funkcie
- ale nie je to výsledok, ale len rozklad člena
ktorý si rozložil nesprávne. Porovnaj si čo si napísal na papier ty a čo kolega.
Čo sa týka druhého príkladu, dosaď do predpisu
funkciu
a vyrieš limitu.
IMHO to bude pre teba jednoduchšie ten kosínus nechať v pôvodnom tvare, než ho transformovať na sínus. Aj keď...

Riešiš limitu, tým pádom nie je vhodné až do určenia jej hodnoty vynechávať pred vyšetrovaným výrazom označenie
, u teba konkrétne
.
V poslednom riadku ti ostal iba jediný člen ktorý neobsahuje
alebo jeho mocninu. Ten jediný ti tá limita nevynuluje - a to je tvoja hľadaná hodnota derivácie.
U toho druhého príkladu to bude podobne, len do predpisu príslušnej limity namiesto
dosadíš
.
Snáď nemusím zdôrazňovať, že ak
, potom
a teda že to povedie na použitie súčtového vzorca pre kosínus.
Riešenie si však vyžaduje malý "trik" v podobe znalosti dvoch špecifických limít podielu - a tu si nie som istý, či ste to na SŠ preberali.
BTW ty si so SŠ matematikou asi nebol príliš veľký kamarát, že?