Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 10. 2020 16:50 — Editoval Alve (09. 10. 2020 16:56)

Alve
Zelenáč
Škola: Gymnázium
Pozice: Student
Reputace:   

Předpis funkcí podle slovní úlohy

Celková a průměrná cena. S přicházejícím létem si chcete objednat vaše oblíbené pití. Našli jste e-shop, kde jedna láhev stojí 24 Kč, což se vám zdá jako výhodná cena. K ceně objednávky se ale přičítá poštovné, které činí 60 Kč; až při objednávce nad 500 Kč máte dopravu zdarma. Zboží má dlouhou dobu trvanlivosti, tak vám nebude vadit, když si objednáte více lahví do zásoby. Jste ale (budoucí) ekonomové, tak vás zajímá celková cena a také cena jedné lahve v závislosti na objednaném množství... Analyzujte situaci vhodnými matematickými nástroji! Nejméně kolik lahví si musíte objednat, aby vám průměrná cena na jednu lahev vyšla nejvýše 30 Kč?

Sestavte funkci zachycující vývoj celkové ceny p v závislosti na objednaném množství q. Přitom nezapomeňte, že od ceny objednávky nad 500 Kč neplatíte poštovné – funkce tak bude mít dva předpisy v závislosti na velikosti q. (To se může stát...) Je tedy třeba vypočítat, od kolika objednaných lahví se už poštovné neplatí. Na základě této funkce p(q) pak sestavte funkci průměrné ceny Ap(q) jako podílu celkové ceny a počtu kusů – zřejmě opět bude sestávat ze dvou částí.
Obě funkce zachyťte graficky – u každé na základě jejího typu (lineární, lineární lomená...) vyšetřete důležité prvky (průsečíky s osami, asymptoty...), spočtěte pár hodnot a zakreslete graf; pro přehlednost je můžete chápat jako spojité, třebaže půlit lahve nedává smysl. Oba grafy zarovnejte pod sebe podle osy x vyjadřující množství q a zvolte vhodné měřítko a rozsah: např. pro q 10 kusů = 5 cm, pro p 100 Kč = 2 cm a pro Ap 10 Kč/kus = 1 cm, přičemž rozsah q postačí do 30; takhle by se oba grafy měly akorát vejít na jednu stranu A4. Všechno názorně a srozumitelně popište a vysvětlete a početně i graficky pak vyřešte výše položenou otázku.

Upřímně nevím vůbec kde mám začít, zkoušela jsem to počítat, ale nic podobného jsme ve škole nikdy nepočítali, nevím si s tím vůbec rady. Budu ráda za jakoukoli pomoc.

#2 09. 10. 2020 23:26 — Editoval misaH (09. 10. 2020 23:39)

misaH

Re: Předpis funkcí podle slovní úlohy

↑ Alve:

Pre začiatok by som išla nakupovať, úplne konkrétne...

Poštovné je stabilné 60 Kč, kým cena dosiahne 500 Kč.

Tak nakupuj a skús zistiť, koľko najmenej fliaš musíš kúpiť, ak ich cena má byť do 500 Kč a od koľkých fliaš je cena od 500 Kč väčšia.

V prvom prípade za každú fľašu zaplatíš 24 Kč plus jednorázovo 60 Kč.

V druhom prípade platíš len za počet kúpených fliaš.

Závislosť ceny nákupu v prvom prípade  je predsa úplne jednoduchá. Cena kúpených fliaš a 60 korún k tomu.

Keď poštovné neplatíš, závislosť ceny nákupu od počtu fliaš je ešte jednoduchšia - zaspomínaj na ZŠ, ale možno bude stačiť vypísať si cenu za 2 fľaše, 3 fľaše a uvedomiť si, ako tie ceny vypočítavame (to je tá závislosť, funkcia).

Vidí sa mi, že nemáš osvojený pojem funkcia - je to predpis, pomocou ktorého počítaš hodnotu niečoho v závislosti od hodnoty niečoho iného.
Typicky trebárs cenu nákupu podľa počtu kúpených kusov, keď poznáme cenu jednoho kusa. (Plus nejaké vlastnosti, ale pre základné pochopenie takýto výklad stačí.)

Všetky vzorce vyjadrujú nejakú závislosť, trebárs obvod štvorca závisí od dĺžky jeho strany takto:

Keď chceš poznať obvod štvorca, dĺžku jeho strany vynásob štyrmi  v symboloch

$o=4\cdot s(=4s)$, o obvod štvorca, s dĺžka strany štvorca.

Priemerná cena 1 fľaše sa počíta ako zaplatená suma deleno počet fliaš.

#3 10. 10. 2020 10:22

Alve
Zelenáč
Škola: Gymnázium
Pozice: Student
Reputace:   

Myslím si, že jsem našla ten předpis hlavní funkce počtu kusů vůči dopravě jako 24+60/x
Px vychází $[-2.5,0]$. Graf jsem zakreslila. Vychází mi, že při nákupu 20 kusů se ještě doprava platí, ale od 21 ne, ale netuším jak to mám zanést do předspisu funkce. Ovšem netuším, jak mám početně i graficky vyřešit tu průměrnou cenu. 30 by stála jedna pokud by jsme jich koupili 10 a platili 300. ale to neodpovídá zadání, takže nechápu, jak to mám udělat.

#4 10. 10. 2020 11:38 — Editoval misaH (10. 10. 2020 12:26)

misaH

↑ Alve:

Ten predpis je chybný.
Vôbec si nakupovať nešla, len si zistila, koľko budeš platiť za 20 fliaš a následne 21 fliaš.
Ale nenakupovala si, nechápem.
Tá závislosť (funkcia) je presne o tom...

Čo je to u teba x? Prečo delíš tým ixom?
Nevidím y.
Funkcia má predpis v tvare y = ...., kde y je hodnota tzv. závisle premennej (závisí od hodnoty tzv. nezávisle premennej, obyčajne označovanej ako x, tá sa vyskytuje napravo od =).

Sleduj:

1 fľaša..... 24 + 60
2 fľaše..... 2.24 + 60
3 fľaše..... 3.24 + 60
.
.
.
x fliaš...... ????

To, čo zapíšeš pre x fliaš označíš y (napíšeš y=...).

To bude zápis hľadanej funkcie, keď platíš poštovné.

Predpis, keď neplatíš poštovné bude vyzerať rovnako, len bez poštovného.

Zápis funkcie:

pre x<21 .... zápis funkcie s poštovným (y=...)
pre x>= 21 .... zápis funkcie bez poštovného (y=...)

x počet fliaš, teda prirodzené číslo

#5 10. 10. 2020 12:39

misaH

↑ Alve:

Pokiaľ ide o priemernú cenu vyráta sa ako zaplatená suma deleno počet kúpených fliaš.

Nerozumiem slovám "nezodpovedá podmienkam v zadaní"...

Nanajvýš 30 Kč za fľašu znamená 30 Kč alebo menej. Aká je priemerná hodnota pre 11 kúpených fliaš, 15 fliaš, 20 fliaš (použiť vzťah s poštovným, neskôr aj všeobecne pre x fliaš, x<21)

A priemerná cena 1 fľaše pri kúpe 21 fliaš, 25, 27... ?
Najprv zisti konkrétne, potom použi všeobecný vzťah pre x fliaš, keď sa poštovné neplatí.

#6 13. 10. 2020 15:12

rasmusek1234
Zelenáč
Reputace:   

Také mám problém se sestavením grafu tohoto příkladu. Rovnici, jak zjistit při kolikáté láhvi je cena pod 30Kč, nebo kdy se neplatí poštovné, sestavit je lehké, ale nějak mi to nejde zakreslit do grafu. Nikdy se mi přímky nespojí ve správném bodu. Budu rád za pomoc

#7 13. 10. 2020 18:03

misaH

↑ rasmusek1234:

A aké sú tvoje 4 predpisy?

Ak ich máš dobre, graf by už nemal byť predsa problém...

Zápatí