Zdravím všechny,
mám za úkol spočítat obsah válce s podstavou elipsy. Strana a má průměr 13 cm, strana b má průměr 16 cm a výška 27 cm. Myslím si, že pro takový útvar se má obsah rovnat S = 2 * S podstava + S pláště = 2*π* r 1* r 2 + 2*π*r*h, kde průměr vydělím dvěma, abych dostala poloměr.
Ale nejsem si moc jistá, jaké hodnoty mám vložit do r, který je u tohoto vzorečku 2*π*r*h. Neví si s tím někdo rady?
Děkuji za ochotu.

Si si istá že v zadaní máš pod parametrami
zadané priemery elipsy? Väčšinou sú u elipsy pod týmto označením zadané dĺžka hlavnej a vedľajšej poloosi.
Pre istotu si skontroluj zadanie, pretože priemer resp. priemery u elipsy je niečo iné, než dĺžky poloosí.
↑ Klára231:
Obsah valec nemá, myslím, že aj v češtine je správny názov povrch, lebo ide o teleso...
Obsah plochy ohraničenej elipsou online (bez záruky!):
https://www.formiax.com/HTML/HTML_SK/ma … ipsa_.html

↑ misaH:
Obsah plochy ohraničenej elipsou nie je problém. Ale OBVOD elipsy je problematický - najmä preto, že vzorcov na jeho výpočet je niekoľko a ich presnosť rôzna.
Presnosť výpočtu záleží jednak od proporcií elipsy (tj. či je "sploštená" viac alebo menej, prípadne málo odlišná od kružnice - do určitého pomeru hlavnej a vedľajšej poloosy je možné použiť isté priblížena) a tiež v prípade, že používame vzorce využívajúce súčet nekonečného radu príp. integrál, aj od počtu uvažovaných členov radu.
V tomto kontexte mám otázku na ↑ Klára231:: Preberali ste už obsah a obvod elipsy? Prípadne bolo vám povedané, kde a z akých zdrojov si to môžete naštudovať?
↑ Ferdish:
:-)
V tom odkaze je aj obvod, presnosť (tuším) neuvedená.
My sme sa na SŠ neučili ani jeden vzťah pre príslušné výpočty týkajúce sa elipsy (S,o).

↑ misaH:
:-)
Jeden z možných vzorcov...v tomto odkaze je ich až 5, plus malé porovnanie výsledkov pre niektoré pomery poloosí a spomenutý aj integrálny vzorec, ktorý sa však do detailov nerozvádza.
Ferdish napsal(a):
Obsah plochy ohraničenej elipsou nie je problém. Ale OBVOD elipsy je problematický - najmä preto, že vzorcov na jeho výpočet je niekoľko a ich presnosť rôzna.
Na obvod elipsy neexistuje vzorec sestavený z běžně známých funkcí. Je třeba na to použít funkci zvanou eliptický integrál.
https://en.wikipedia.org/wiki/Elliptic_ … econd_kind
misaH napsal(a):
↑ Ferdish:
My sme sa na SŠ neučili ani jeden vzťah pre príslušné výpočty týkajúce sa elipsy (S,o).
My taky né ... a vzpomínám si, že jsem paní učitelku (na základní škole) dost rozčiloval, když jsem se to snažil naučit já jí...
Obsah elipsy je ovšem snadný,
, a, b jsou poloosy elipsy ... není to moc odlišné od kružnice.
Obvod je vlastně taky jednoduchý ...
, epsilon je excentricita
.
Jediný problém je funkce E(), protože na obyčejných kalkulačkách ji asi nenajdeme, a v tabulkách taky né...ale dnes, v době internetu, by to neměl být až takový problém...
Takže na ukázku, když bude elipsa s hlavní poloosou a = 10, a vedlejší poloosou b = 3, tak
Nejprve můžeme selským rozumem hned říct, že obvod elipsy bude menší než obvod stejně velké kružnice, tedy menší než
, a zároveň větší než je délka stejně velké "dvoj-úsečky", tedy 4a.
Pokud to chceme přesně, tak excentricita 
Hodnota funkce E(0.954) je dle kalkulátoru 1.096
Takže obvod je 
↑ Ferdish:
Bohužel nebylo :/
Dostala jsem zadání, které znělo, že částice měly tvar zploštělých zaoblených válců s výše uvedenými rozměry, jejich průřezem byla elipsa. Mám za úkol spočítat obsah a objem tohoto tělesa
↑ Klára231:
Objem válce je plocha podstavy krát výška, to je jednoduché, a povrch je 2x plocha podstavy + obvod krát výška. Jediné co je trochu problém je ten obvod elipsy, nicméně postup jak se k němu dobrat jsem ti tu napsal, takže není důvod abys to nezvládla.
Jediné na co si dej pozor jsou tvé rozměry a, b, protože z tvého popisu je to něco jiného než moje a,b.
↑ Klára231:
Teleso NEMÁ obsah, asi myslíš POVRCH.
A keď už rýpem - o akú časticu ide?

↑ Klára231:
To museli byť nejaké nadrozmerné častice, ak mali rozmery rádovo desiatky cm :-) ale to je jedno - ak vám nebolo povedané odkiaľ máte čerpať informáciu o výpočte obvodu elipsy, tak je na tebe aby si si vybrala, ktorý vzorec alebo spôsob na výpočet obvodu použiješ.
Učiteľka ti v prípade, že sa tvoj výsledok (potom čo správne dosadíš a pri výpočte neurobíš numerickú chybu) bude o niečo málo líšiť od toho, čo má k dispozícii ona, nemôže podľa mňa vytknúť nič - nechala to na vás (na Teba a tvojich spolužiakov) vyhľadať si spôsob resp. vzťah na výpočet.