Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, potřebovala bych pomoct s integrací.. do určité části jsem schopná příklad vypočítat a poté si už bohužel nevím rady a nevím, jak se posunout dál.. budu ráda za nakopnutí či radu
př. je
x^2/2 ln(x+3) - 1/2 \int_{X^2/(x+3)}^{}
\int_{X^2/(x+3)}^{}$
díky Jana
Medzi doláre nevkladaj text, alebo to ošetri...
$\text{takto nejako}$ napíšeš
uvidíš

Asi by to najskôr chcelo vylepšiť písanie LaTeXovských zápisov, pretože v tom sa nevyzná ani divá sviňa...
Viem, že keby si mala možnosť vložiť obrázok so svojím postupom tak to asi spravíš, ale holt je funkcia vkladania obrázkov z technických príčin dočasne nefunkčná a musíme s tým nejako žiť.
Pôvodný integrál je teda
, mám pravdu? Ktorú funkciu si si pri per partes zvolila ako
(nederivovanú) a ktorú ako
(derivovanú)?
Ano, velice se omlouvam, text se mi nezdaril.. snazila jsrm se to opravit, ale zamrzl mi pocitac.. zkusim to vlozit znovu.. ale nedari se mi tu ten obrazek vlozit
ano původní integrál je jak píše Ferdish

↑ jannicka85:
Ako som povedal - vkladanie obrázkov cez funkciu na fóre nefunguje. Jediná možnosť je nahodiť obrázok cez nejaký externý image hosting - za predpokladu, že vieš, ako na to.
jako u jsem zvolila u=ln(x+3) u´= 1/x+3, v´= x v=x^2/2. jsem ve stádiu kdy nevím jak integrovat x^2/x+3, protože mi vyšlo x^2/2 ln(x+3) - 1/2 Integral x^2/x+3 omlouvám se za text, ale tápu v tom
to mi bohužel moc nepomohlo..
jj to mě taky napadlo.. že by mi to vyšlo 1/3 x.. ale nezdá se mi to, že to by bylo vše

↑ jannicka85:
To máš pravdu, 1/3 x to nie je (nech už ten zápis znamená čokoľvek).
Nerobím to často, ale nechcem ťa trápiť (asi mám výnimočne dobrú náladu). Pozri sa sem až keď si naozaj nebudeš vedieť rady. Zvyšok úlohy však budeš musieť dopočítať sama.
moc děkuji... sice netuším, jak jsi na to přišel..ale posunul jsi mě dál a zkusím na to přijít :)

↑ jannicka85:
Proste som aplikoval postup, ktorý bol spomenutý v tom odkaze na matematika.cz, nič viac. Vy ste to na SŠ nepreberali? Alebo si na to len nevieš spomenúť?
už jseml ze SŠ x let pryč a já ve 4 ročníku ani matiku neměla, neboť jsem z ní nematurovala.. a teď studuji dálkově VŠ a vše se učím sama

↑ jannicka85:
Aha, tak to som nevedel...každopádne držím palce. Môžem sa opýtať, aký odbor študuješ?
↑ marnes: moc dekuji za odkaz, urcite prostuduji 😉
↑ Ferdish: v pohode 😉 studuji odpady a zpracovani ner.surovin
↑ jannicka85:
Hezký den.
Jenom dodám, že u jednodušších školních příkladů lze někdy obejít dělení mnohočlenů účelnými ekvivalentními úpravami zlomků. Např.:

Je to sice takové "hračičkování", ale mnohdy to integraci docela zpřehlední. Někdy je podobný postup použitelný i v jiných případech při úpravě integrandu na vhodný "tabulkový" integrál.
Edit: oprava znaménka po upozornění kolegy ↑ Honzc:.
↑ Jj: moc dekuji 😉 je videt, ze mam jeste co dohanet 😊