Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s následujícím příkladem.
Jsou dvě částice v klidu: první s nábojem
Q1 = 8Q (Q > 0) leží v počátku osy x a druhá s nábojem Q2 = −2Q ve vzdálenosti x = d. Do kterého bodu
musíme umístit proton (jinam než do nekonečna) tak, aby byl v rovnováze (tj., aby výslednice sil, které na něj působí, byla
nulová)?
Výsledek mi vyšel l = d, což je špatně. Mělo vyjít x = 2d. (ano vím, prohodil jsem l za x)
Co počítám špatně? Do Coulombova zákon již znaménko -2 nedosazuji, že? Mínus slouží k tomu, abych si určil směr.
Moje úvaha byla následující. Našel jsem si místo, kde bude sílu = 0 -> to bude úplně vpravo. Vím, že vzdálenost mezi Q1 a Q2 je d. Pak jsem si řekl, že vzdálenost mezi Q2 a F=0 bude l a toto l musím vypočítat...
Děkuji za reakce.
https://ibb.co/1ZsDW5d

Výsledok je správny, avšak musíš brať do úvahy vzhľadom k akému referenčnému bodu tú vzdialenosť určuješ. Ak nie je v zadaní uvedené inak, danú vzdialenosť treba určovať vzhľadom na počiatok sústavy.
V našom nákrese je počiatok sústavy vztiahnutý na bod kde je umiestnený náboj Q1 (viď text úlohy Q1 = 8Q (Q > 0) leží v počátku osy x). Tebou vypočítaná vzdialenosť je podľa tvojho náčrtu vzdialenosť testovacieho náboja Q od náboja Q2.
Keďže vzdialenosť Q2 od Q1 je d v kladnom smere osi x, a vzdialenosť Q od Q2 ti vyšla tiež d v kladnom smere osi x, tak celková hľadaná vzdialenosť náboja Q od Q1 je d+d=2d :-)