Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 10. 2020 09:16

_NanoP_
Reputace:   

Coulombův zákon - jednoduchý příklad

Dobrý den,
potřeboval bych poradit s následujícím příkladem.

Jsou dvě částice v klidu: první s nábojem
Q1 = 8Q (Q > 0) leží v počátku osy x a druhá s nábojem Q2 = −2Q ve vzdálenosti x = d. Do kterého bodu
musíme umístit proton (jinam než do nekonečna) tak, aby byl v rovnováze (tj., aby výslednice sil, které na něj působí, byla
nulová)?

Výsledek mi vyšel l = d, což je špatně. Mělo vyjít x = 2d. (ano vím, prohodil jsem l za x)
Co počítám špatně? Do Coulombova zákon již znaménko -2 nedosazuji, že?  Mínus slouží k tomu, abych si určil směr.
Moje úvaha byla následující. Našel jsem si místo, kde bude sílu = 0 -> to bude úplně vpravo. Vím, že vzdálenost mezi Q1 a Q2 je d. Pak jsem si řekl, že vzdálenost mezi Q2 a F=0 bude l a toto l musím vypočítat...
Děkuji za reakce. 
https://ibb.co/1ZsDW5d

#2 23. 10. 2020 09:45 — Editoval Ferdish (23. 10. 2020 09:47)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Coulombův zákon - jednoduchý příklad

Výsledok je správny, avšak musíš brať do úvahy vzhľadom k akému referenčnému bodu tú vzdialenosť určuješ. Ak nie je v zadaní uvedené inak, danú vzdialenosť treba určovať vzhľadom na počiatok sústavy.

V našom nákrese je počiatok sústavy vztiahnutý na bod kde je umiestnený náboj Q1 (viď text úlohy Q1 = 8Q (Q > 0) leží v počátku osy x). Tebou vypočítaná vzdialenosť je podľa tvojho náčrtu vzdialenosť testovacieho náboja Q od náboja Q2.

Keďže vzdialenosť Q2 od Q1 je d v kladnom smere osi x, a vzdialenosť Q od Q2 ti vyšla tiež d v kladnom smere osi x, tak celková hľadaná vzdialenosť náboja Q od Q1 je d+d=2d :-)

Zápatí