Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 10. 2020 01:38

Gauß69
Reputace:   

Kontrakcia

Nech $ f:\mathbb{R}^n\to\mathbb{R} $ je spojita, diferencovatelna a rovnomerne konvexna funkcia s konstantou rovnomernosti $\mu > 0\ $ , teda $  f(\lambda x+(1-\lambda )y)+\mu \lambda (1-\lambda )\|x-y\|^2\leq\lambda f(x)+(1-\lambda )f(y)\ \ \ \forall \lambda \in (0,1),\ \forall x,y\in\mathbb{R}^n.$ Dalej nech $\nabla f $ je globalne Lipschitzovsky spojita s Lipsicovou konstantou $L>0$, a nech $0<\gamma <\frac{4\mu }{L^2}$.

Chcel by som dokazat, ze existuje kontrakcia pre funkciu $g(x)=x-\gamma \nabla f(x)$. To znamena, ze $\exists k\in[0,1): \ \|g(x)-g(y)\|\leq k\|x-y\|\ \ \ \forall x,y\in\mathbb{R}^n$.

Skusal som zacat s Cauchy-Schwarzovou nerovnostou a vyuzitim vlastnosti rovnomerne konvexnej funkcie a lipschitzovej spojitosti, ale vzdy ma to doviedlo len k $\|g(x)-g(y)\|\leq \left( \frac{L^2\gamma}{2\mu}+1 \right)\|x-y\|$ , co nie je ziadna kontrakcia. Je samozrejme mozne, ze sa to ani dokazat neda a existuje nejaky protipriklad.

Ma niekto prosim napad, ako to bud dokazat alebo ako vymysliet protipriklad?

#2 25. 10. 2020 11:30

Bati
Reputace:   192 

Re: Kontrakcia

Cauchy-Schwarzem tady ztratis, protoze rovnomerna konvexita je hodne silny predpoklad, ktery je potreba pouzit. Melo by implikovat neco ve stylu
$(\nabla f(x)-\nabla f(y))\cdot(x-y)\geq2\mu\|x-y\|^2$, (*)
tj., ze gradient je rovnomerne rostouci, ale radsi si to prepocitej. Pak bych normalne rozepsal
$\|g(x)-g(y)\|^2=\|x-y\|^2-2\gamma(x-y)\cdot(\nabla f(x)-\nabla f(y))+\gamma^2\|\nabla f(x)-\nabla f(y)\|^2$,
na druhy clen pouzil (*), na posledni Lipschitzovksost a melo by to s tou podminkou na $\gamma$ vyjit...

#3 25. 10. 2020 11:44

Gauß69
Reputace:   

Re: Kontrakcia

↑ Bati:

Dakujem velmi pekne!

S rastucim gradientom som narabal, ale vobec ma nenapadlo to umocnit a potom si to tak rozpisat.

Zápatí