Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 10. 2020 16:04

AndrejR
Reputace:   

Elektrický potenciál v dielektrické kouli

Ahoj,

procházím si Landaua a Lifshitze (Electrodynamics of Continuous Media) a v paragrafu 8 (str. 39, 40) píšou, že uvnitř dielektrické koule můžeme předpokládat elektrický potenciál $\phi^{(i)} = - B \vec{\mathcal{E}} \cdot \vec{r}$. Prý tato funkce splňuje Laplaceovu rovnici $\Delta \phi = 0$. To mi ale nevychází.

Pokud jsem zadání pochopil správně, tak externí elektrické pole je $\vec{\mathcal{E}} = \begin{pmatrix} \mathcal{E}_r, & 0, & 0 \end{pmatrix}$ a ta radiální složka je konstatní. Polohový vektor beru jako $\vec{r} = \begin{pmatrix} r, & \varphi, & \theta \end{pmatrix}$. Pak když spočítám Laplaceovu rovnici ve sférických souřadnicích, vypadne mi $\Delta \phi^{(i)} = -\frac{2B\mathcal{E}_r}{r}$.

Čtu špatně zadání? Nebo je problém někde jinde?
Předem děkuji za odpověď.

Text:

https://i.ibb.co/bR4ZG1S/Screenshot-2020-10-31-at-15-42-40.png

#2 01. 11. 2020 08:03

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Elektrický potenciál v dielektrické kouli

Co je vlastně ten vektor $\overrightarrow{\varepsilon}$

#3 01. 11. 2020 10:22

AndrejR
Reputace:   

MichalAld napsal(a):

Co je vlastně ten vektor $\overrightarrow{\varepsilon}$

Je to externí elektrické pole. Bohužel jsem nevěděl jak napsat ten umělecký symbol použitý v textu.

#4 01. 11. 2020 11:27

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

A co to je to "externí elektrické pole" ? Kde se vlastně nachází?

Protože takovéto pole (radiální se tuším nazývá) vyžaduje ve středu bodový náboj. Takže uprostřed té koule je nějaký náboj ?

A to externí pole tam jako bylo před tím, než se tam objevilo to dielektrikum, nebo je tam pořád ?

Pole kolem bodového náboje není konstantní, ale klesá se čtvercem vzdálenosti, takže když ho vynásobíme r, bude klesat se vzdáleností, a pak to asi i bude vycházet.

Co je vlastně to B?

#5 01. 11. 2020 11:57 Příspěvek uživatele AndrejR byl skryt uživatelem AndrejR.

#6 01. 11. 2020 11:58 — Editoval AndrejR (01. 11. 2020 11:59)

AndrejR
Reputace:   

Nene, to externí pole je od nábojů v nekonečnu.

Nicméně už jsem našel chybu. Polohový vektor ve sférických souřadnicích je $\vec{r} = \begin{pmatrix} r, & r\varphi, & r \sin (\varphi) \theta \end{pmatrix}$, ne to, co jsem napsal. Takže pak vyjde i Laplaceova rovnice.

Zápatí