Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám zde funkce typu např.
,
,
... v bodě 0.
Zkoušel jsem to řešit jakoby dělěním, jestli to jde teda.
Např. u prvního mi vyšlo
a teď, že bych u toho zlomku vytknul ty dvojky a abych dostal vzorec pro součet geometrické řady. Tedy
a dostanu řadu
?? A dál 
Dál už nevím.

Ďalej už nič - to čo ti vyšlo už je výsledok, zhodný s výsledkom z Wolframu alebo iného kalkulátora.
Môžeš ešte spod sumy vyňať prvý člen
takže sa ti skráti s tou mínus jedničkou a výsledkom bude len tá suma idúca od
.

Keďže jednička aj
sú v sume umocnené rovnakou mocninou, príde mi pohodlnejšie a prehľadnejšie písať
.
Všimni si, že pred tou zátvorkou, v ktorej máš jedničku a zvyšok tej sumy, máš znamienko mínus. Pri odstránení zátvorky si síce zmenil znamienko pred jedničkou, ale pred sumou už nie.
↑ Ferdish:
A funkce [mathjax]\frac{x^{3}+2x}{x^{2}-2}[/mathjax] v bodě 0 ?
Když to vydělím, tak dostanu [mathjax]x+ \frac{4x}{x^{2}-2}[/mathjax] a dál přes parciální zlomky [mathjax]x+ \frac{2}{x+\sqrt{2}} + \frac{2}{x-\sqrt{2}}[/mathjax]
A vyšlo mi něco takového [mathjax]x + \frac{2}{\sqrt{2}}\sum_{0}^{\infty }( \frac{-x}{\sqrt{2}})^{n} - \frac{2}{\sqrt{2}}\sum_{0}^{\infty }(\frac{x}{\sqrt{2}})^{n}[/mathjax]