Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Všeobecný predpis pre Taylorov rad [mathjax] T_{n}^{{f,a}}(x)[/mathjax] stupňa [mathjax]n[/mathjax] funkcie [mathjax]f(x)[/mathjax] v bode [mathjax]a[/mathjax] je daný predpisom
kde [mathjax]f^{(k)}(a)[/mathjax] znamená [mathjax]k[/mathjax]-tú deriváciu funkcie v bode [mathjax]a[/mathjax].
Neviem čo máš na mysli tým, ako u takýchto typov funkcie postupovať...je azda problémom derivácia vyšších rádov?
↑ Ferdish:
Parádny text...
Síce si na Taylorov rad spomínam dosť matne, ale tá kombinácia mj a Texu je pekná, doslova lahodí oku - myslím...
↑ Ferdish:↑ Ferdish:
Nechci to řešit pomocí jednotlivých derivací.
Např u [mathjax]e^{-2x}[/mathjax] jsem dělal pomocí substituce, u funkce ve tvaru zlomku, jsem ji upravoval na vzorec pro součet geometrické řady...

To je síce pekné, ale v prípade hľadania Taylorových radov zložitejších zložených funkcií môže riešenie úlohy metódou cez geometrické rady trvať neporovnateľne viac času než pomocou derivácií. Metóda pomocou derivácií je univerzálna, navyše sa zvykne hovoriť, že deriváciu dokáže spočítať aj cvičená opica (na rozdiel od integrálu).
↑ mikpeta:
Co takhle roznásobit Taylora pro [mathjax]\mathrm{e}^{3x}[/mathjax] a funkci [mathjax]x+2[/mathjax]?
↑ surovec:
[mathjax](x+2) \sum_{0}^{\infty \frac{3^{n}e^{3}(x-1)^{n}}{n!}} ?[/mathjax]
↑ mikpeta:
Hezký den.
Řekl bych, že
pokud jsem se nepřeklepl (ovšem viz ↑ Ferdish:, při výpočtu se nesčítá geom. řada -> asi může být někdy problém s konvergencí po substituci x -> x - x0, ... ?).
↑ ezel007:
Nebude to preto, lebo:
[mathjax]e^3[/mathjax] je konštanta
[mathjax]3\cdot3^n=3^{n+1}[/mathjax]
[mathjax](x-1)(x-1)^n=(x-1)^{n+1}[/mathjax] ?
Tipujem, že sa roznásobovalo súčtom pred zátvorkou...
(Kolega Jj snad promine, zdravím - nikoho som nevidela...)
↑ ezel007:
Nějak nevidím nic moc přínosného v pitvání drobných dílčích kroků v (snad) možném postupu řešení. Celý je orientován tak, aby byla nalezena formule pro potenční řadu podle výchozích úvah kolegů ↑ surovce:, ↑ mikpety:.
Od třetího řádku řešení šlo v podstatě o snahu uvést dva vzniklé sumační výrazy na formálně shodný tvar, aby je bylo možno sloučit do jednoho výrazu (a zvolil jsem zrovna úpravu druhého výrazu na tvar prvního). Jistě bude více možností řešení.
Můžete si v zájmu pochopení postup rozebrat, rozepsat apod. a nedivil bych se, kdybyste nalezl průhlednější (ne tak vyumělkované) řešení.