Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý deň, pomôžete mi prosím s výpočtom tohoto príkladu. Ďakujem veľmi pekne.
Chcela som vložiť výpočty ,ale dočassne sa vraj nedajú.
Priklad
V určitom experimente reaguje 74 l propánu C3H8 s 4 000 litrami vzduchu s 21% objemom kyslíka. Aké je obmedzujúce a nadbytočné činidlo?
Tento experiment sa uskutočňuje pri 30 ° C a tlaku 700 mm Hg.
a) Napíš chemickú rovnicu a prispôsob ju.
C3H8 + 5O2 → 3CO2 + 4H2O
b) Vypočítajte objem CO2, ktorý sa bude vyrábať.
c) Vypočítajte hmotnosť H2O, ktorá sa bude vyrábať.
https://ibb.co/zGCW9g3
Zdravím,
pokud je ještě aktuální - v postupu je bohužel dost chyb:
a) je potřeba určit látkové množství jednotlivých plynu vstupujících do reakce (nejjednodušší se mi jeví použit pro každý plyn stavovou rovnici, pozor na převody jednotek),
b) počítáš molární hmotnosti M(C3H8) - v pořádku, ale M(3CO2), číslo 3 zde nemá být. Jen pro upřesnění - pokud je zápis 3CO2, tak 3 značí 3 "jednotky" CO2 a v zapsaném výpočtu by měla být před závorkou 3*(12+2*16), ale opět připomínám, že pro úlohu a pro výpočet M(CO2) nemá být 3 vůběc uváděna,
c) dle reakce reaguje 1 mol C3H8 a 5 mol O2, ovšem v následném výpočtu jsem nenašla, jak bylo posouzeno, který z reagentů je v přebytku a který v nedostatku. Podle "nedostatkového" reagentu bude pokračovat další výpočet,
d) objem O2 ve vzduchu je počítán trošku divoce, trojčlenka by mohla být přehlednější, nebo postup pro počty s procenty naučený na ZŠ.
Pro přehlednost bude dobré u každého bodu výpočtu uvést slovní kometář, co se počítá. Bohužel, teď to zatíženo více chybami. Obdobně je to i v dalších vložených řešeních, prosim o informaci, zda je také třeba překontrolovat, děkuji.