Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
potřebovala bych poradit a ověřit si, jestli je uvedené řešení opravdu správné, jelikož mi nedává smysl.
V celkovém objemu Emailů je 70 % SPAMu.
Náhodná veličina X je počet běžných emailů, které dorazí do emailové schránky před tím, než přijdou 3 SPAMy.
Jaká je pravděpodobnost, že do emailové schránky přijde právě 7 běžných zpráv předtím, než přijdou 3 SPAMy?
Jde tedy o negativní bin. rozdělení a n=3, to chápu, ale autor uvádí, že pravděpodobnost "úspěchu" by měla být 0,3.
Podle mě by tam měla být normálně ta pravděpodobnost 0,7 ve vzorci, nikoli 0,3.
Pokud si to představíme na situaci kde by otázka byla: Jaká je pravděpodobnost, že do emailové schránky přijde právě 0 běžných zpráv předtím, než přijdou 3 SPAMy?
Tak kombinační číslo je jedna a pak by to tedy mělo být dle autora 0,3*0,3*0,3, což ale znamená, že přijdou 3 běžné zprávy ne? Nikoli 3 SPAMy....
Snažím se v tom najít logiku, těch 0,3 mi tam zkrátka nesedí.
Předem děkuji za vysvětlení/opravu.
Stopneš to keď príde tretí neúspech. Teda pravdepodobnosť úspechu je 1-pravdepodobnosť neúspechu. Neúspech je v tomto prípade spam.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Negativ … stribution
↑ jarrro:
Děkuji, prošla jsem to, ale pořád mi to nějak nedává smysl... Ano SPAM nám věcně dává smysl jako neúspěch, ale zároveň vede k toho zastavení pokusu, a pak tedy ta moje otázka: Jaká je pravděpodobnost, že do emailové schránky přijde právě 0 běžných zpráv předtím, než přijdou 3 SPAMy? Bude opravdu 0,3^3?
EDIT: Už chápu jak na to, děkuji ještě jednou :)
Stránky: 1