Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 11. 2020 12:57

denvan
Pozice: student
Reputace:   

Geogebra - nástroj množina bodů

Zdravím, začínáme na VŠ v geometrickém předmětu pracovat s GeoGebrou a jelikož se tím prokousáváme sami, potřebovala bych poradit.

Příklad:
Pomocí nástroje množina bodů sestrojte množinu všech bodů stejně vzdálených od dvou pevných bodů A, B.
Nápověda: K vytvoření množiny bodů potřebujeme sestrojit bod závislý na jiných pohyblivých objektech (např. bodu na množině, ale i posuvníku apod.).

Samozřejmě vím, jak sestrojit množinu bodů stejně vzdálených od dvou bodů, ale přes nástroj množina bodů si s tím moc nevím rady. Koukala jsem na nápovědy k tomuto nástroji, ale stejně nechápu, jak mám v tomto případě postupovat.

Druhým příkladem je: Jsou dány body A a B tak, že |AB|=3cm. Sestrojte množinu vrcholů C všech trojúhelníků ABC s daným obvodem 10cm.
Nápověda: Potřebujeme-li do příkazu zadat číslo, je možné jej zapsat i jako algebraický výraz s objekty, které vyjadřují čísla.

Myslím si, že bude s prvním úkolem souviset a budu také používat nástroj množina bodů? Proto jsem opět nahraná.

Děkuji za jakékoliv postřehy a rady.

• (téma jako vyřešené označil(a) Stýv)

#2 12. 11. 2020 13:14

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Geogebra - nástroj množina bodů

Ten závislý bod může být třeba průsečík dvou kružnic se stejným poloměrem, který závisí na poloze jiného bodu třeba na nějaké přímce.

#3 13. 11. 2020 15:23

denvan
Pozice: student
Reputace:   

Re: Geogebra - nástroj množina bodů

↑ Stýv:
Super, děkuji. Oba příklady mám vyřešené.

Zápatí