Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Kulička padá volným pádem z výšky h na nakloněnou rovinu, která svírá s horizontem úhel [mathjax] \alpha[/mathjax] a pružně se od ní odrazí. V jaké vzdálenosti l od místa prvního dopadu se kulička odrazí podruhé?
Odpor prostředí se zanedbává.
Příklad jsem začal řešit otočením souřadnic. [mathjax]g_{x}=g\sin \alpha[/mathjax]
Z volného pádu vím, že [mathjax]t_{1}=\sqrt{\frac{2h}{g}}[/mathjax] (čas prvního dopadu)
Pro čas druhého dopadu: [mathjax]t_{2}=2\cdot \sqrt{\frac{2h}{g}}+t_{1}[/mathjax]
Pohybová rovnice do které dosazuji je ve tvaru: [mathjax]x =\frac{1}{2} g_{x}\cdot t^{2}[/mathjax]
Po dosazení dostanu tvar:
[mathjax]x =\frac{1}{2} g \cdot \sin \alpha \cdot (2\cdot \sqrt{\frac{2h}{g}}+\sqrt{\frac{2h}{g}})^{2}[/mathjax]
[mathjax]x =\frac{1}{2} g \cdot \sin \alpha \cdot (3\cdot \sqrt{\frac{2h}{g}})^{2}[/mathjax]
[mathjax]x =\frac{1}{2} g \cdot \sin \alpha \cdot 9\cdot {\frac{2h}{g}}[/mathjax]
[mathjax]x = 9\cdot h\cdot \sin \alpha[/mathjax]
U příkladu je zapsán výsledek [mathjax]x = 8\cdot h\cdot \sin \alpha
[/mathjax]
Je chybný výsledek u zadání příkladu, nebo mám někde chybu já?
↑ dosi6:
Vy tam máte chybu určitě. Počítáte druhou fázi pohybu jako volný pád, ale to je šikmý vrh.
Jejich výsledek je OK
↑ zdenek1:
vrch?
:-)
↑ zdenek1:
Chápu tedy dobře, že z volného pádu dostanu [mathjax]v = v_{0}[/mathjax] vrhu šikmého. Tedy [mathjax]v_{0} = \sqrt{2hg}[/mathjax]
Vztah pro vzdálenost šikmého vrhu je [mathjax]l = \frac{2\cdot v_{0}^{2}\sin \alpha \cdot \cos \alpha }{g}[/mathjax]
Tady by mi tedy stačilo jen dosadit, ne? [mathjax]v_{0}[/mathjax]
[mathjax]l = 4\cdot h\cdot \sin \alpha \cdot \cos \alpha [/mathjax]
↑ zdenek1:
:-)
Maj sa...
Kľudne gumuj...
↑ dosi6:
Jenže to je délka vrhu na vodorovnou rovinu, tady ta rovina klesá pod úhlem
. A navíc, když se těleso odrazí od té nakloněné roviny, tak elevační úhel bude
. Chtělo by to obrázek, ale nejdou nahrávat. Naktereslete si to.
↑ zdenek1:
https://ctrlv.cz/CXKl - odkaz na obrázek
↑ zdenek1:
[mathjax]x=4\cdot h\cdot \sin (90-2\alpha )\cdot \cos (90-2\alpha )[/mathjax]
[mathjax]\sin (90-2\alpha ) = \cos 2\alpha [/mathjax]
[mathjax]\cos (90-2\alpha )= -\sin 2\alpha [/mathjax]
[mathjax]\cos 2\alpha =\cos ^{2}-\sin ^{2}[/mathjax]
[mathjax]-\sin 2\alpha =-2\sin \alpha\cdot \cos \alpha [/mathjax]
Po úpravě jsem dostal:
[mathjax]x = -8\cdot h\cdot \sin \alpha \cdot \cos \alpha \cdot (\cos ^{2}\alpha -\sin ^{2}\alpha )[/mathjax]
Ale nevím jak postupovat dále...
↑ dosi6:
Takže zvolíme soustavu souřadnic tak, aby její počátek ležel v bodě prvního dopadu, osy budou orientovány klasicky.
Pak 
a 
Z první rovnice vyjádříme
a dosadíme do druhé
rovnice nakloněné roviny v dané soustavě je 
Řešením rovnice
dostaneme x-ovou souřadnici bodu dopadu na rovinu. Tady si musíš trochu pohrát s goniometrickými funkcemi, ale mělo by ti vyjít
(druhý kořen
nás nezajímá)
a s využitím
dostaneš 
délka 
a po troše goniometrických úprav dostaneš výsledek
Stránky: 1