Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám příklad:
Pro bilineární formu g na R^3 zadanou předpisem
g(x.y) = 2 x1y1 – 2 x1y2 + 4 x1y3 - 2 x2y1 + 3 x2y2 -3 x2y3 + 4 x3y1 – 3 x3y2 + 9 x3y3
Najděte její polární bázi a rozhodněte, zda se jedná o skalární součin.
Můj pokus o řešení:
Matice bilineární formy je:
( 2 -2 4)
(-2 3 -3)
( 4 -3 9)
K ní připíšu napravo jednotkovou matici a provádím symetrické úpravy - tedy řádkové úpravy dělám pro obě části rozšířené matice, zatímco odpovídající sloupcové úpravy jen na levé části.
Vychází mi
(2 0 0 | 1 0 0)
(0 1 0 | 1 1 0)
(0 0 0 |-3 -1 1)
Tedy polární báze – čtu po řádcích – ((1,0,0), (1,1,0), (-3,-1,1)).
Diagonalizovaná matice bilineární formy má na diagonále 2, 1, 0, není pozitivně definitní. Proto nemůže být skalárním součinem.
Jsou mé úvahy správné? Resp. nemám nějaké chyby ve výpočtech?
Ahoj ↑ 2M70:,
Mozes upresnit, co znamena pojem polarna baza?
Ma to suvis z polarnou formov, asociovanov k symetrickej kvadradickej forme?
Ahoj ↑ vanok:,
brali jsme to v kapitole o skalárním součinu, jako definici:
Je-li V vektorový prostor a g...symetrická bilineární resp. hermiteovská seskvilineární forma na něm. Pak bázi B' =
ve V nazýváme polární báze formy g, pakliže je matice
diagonální.
Z této části (kapitola o skalárním součinu) je zadán příklad. Proto taky druhá otázka zkoumá vlastnosti skalárního součinu (= bilineární symetrická/seskvilieneární hermiteovská pozitivně definitní forma)
Ale je to i v kapitole o kvadratických formách:
Polární báze kvadratické formy je definována jako polární báze příslušné symetrické bilineární formy g, tedy taková B', že
je diagonální. Z věty (...) víme, že polární báze existuje a umíme ji nalézt symetrickými úpravami, tedy vlastně hledáním matice přechdu
takové, že
je diagonální.
Tolik teorie.