Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, procvičuju příklady do chemického semináře a zbyly mi dva, se kterými si nevím rady, prosím tedy o pomoc:
1) Kolik vody je nutno použít pro přípravu 20% roztoku H2SO4 s hustotou 1,1394 g/cm3 z 250 cm3 jejího 98% roztoku s hustotou 1,8361 g/cm3
2) Vypočítejte kolik cm3 80% H2SO4 s hustotou 1,7272 g/cm3 bylo použito na přípravu 500cm3 jejího 20% roztoku s hustotou 1,1394 g/cm3
Předem děkuji za reakce
↑ solivagant:
Já vždycky v těchto případech vycházím od toho roztoku nebo roztoků, od kterých mám úplné údaje. A pokud je to možné, převedu objemy na hmotnosti.
Takže v prvním příkladu vypočtu hmotnost 250cm3 98% roztoku a z ní hmotnost čisté H2SO4. Ta mi poslouží k jednoduchému výpočtu hmotnosti 20% roztoku. Z ní získám odečtením hmotnosti 98% kyseliny hmotnost potřebné vody.
Podobné je i řešení toho druhého příkladu. Pokud by ti nestačil popsaný postup, předvedu postup i v tomto příkladu. Zjistíš, že je to téměř stejné.
↑ Jozka2:
super, tohle navedeni mi stacilo, dekuji moc!