Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň. Chcem sa opýtať ako odvodím integrál [mathjax]\int_{0}^{a}\sin ^{2}\frac{2\pi x}{a}dx=\frac{1}{2}a=1. [/mathjax]. Pre neurčitý integrál platí odvodenie [mathjax]\int_{}^{}\sin^{2}xdx=\int_{}^{}\frac{1}{2}\{1-\cos 2x\}dx=\frac{1}{2}\{x-\frac{\sin x}{2}\}[/mathjax] čo mi je jasné. Ďakujem vopred za odpoveď
↑ marostul:
Pomohla by substituce [mathjax]kx=t[/mathjax], tedy [mathjax]dt=k\cdot dx[/mathjax]?

↑ marostul:
Najjednoduchšia mi príde rovno substitúcia [mathjax]\frac{2\pi x}{a}=t[/mathjax], pretože tak si najviac zjednoduším argument vo vnútri sínusu a teda sa mi s ním bude ďalej ľahšie narábať. Aj medze integrálu po tejto substitúcii vyjdú pekné na pohľad :-).
Ináč písal si, že:
marostul napsal(a):
Pre neurčitý integrál platí odvodenie [mathjax]\int_{}^{}\sin^{2}xdx=\int_{}^{}\frac{1}{2}\{1-\cos 2x\}dx=\frac{1}{2}\{x-\frac{\sin x}{2}\}[/mathjax] čo mi je jasné.
s čím sa dá súhlasiť iba po druhé znamienko rovnosti, pretože platí
Pokiaľ mám [mathjax]t=\frac{2\pi x}{a}[/mathjax] môže byť [mathjax]dt=\frac{2\pi dx }{a}[/mathjax] v tom prípade by bol [mathjax] dx=\frac{dt}{2\pi }a[/mathjax]. Potom dostanem po integrácii [mathjax]\sin tdt=\sin \frac{2\pi x}{a}\frac{a}{2}=\frac{\sin \frac{2\pi x}{a}}{2}a[/mathjax] neviem si z tým dať radu
ďakujem za odpoveď. ja som potreboval vyrišiať integrál [mathjax]\frac{1}{2}\int_{0}^{a}\{1-\cos \frac{2\pi x}{a}\}dx=1[/mathjax]. riešenie [mathjax]\frac{1}{2}\int_{0}^{a}1dx-\frac{1}{2}\int_{0}^{a}\cos \frac{2\pi x}{a}dx=1[/mathjax]=[mathjax]\frac{x}{2}-\frac{1}{2}\int_{0}^{a}\cos \frac{2\pi x}{a}=1[/mathjax] výsledok pre substitúciu dt=[mathjax]t=\frac{2x}{a} , dt=\frac{2dx}{a}[/mathjax] dostanem člen [mathjax]\frac{x}{2}-\frac{1}{2}\int_{\infty }^{t}\cos(\pi t) dt=1[/mathjax] po integrovaní dostaneme členy [mathjax][\frac{x}{2}-\frac{\sin \frac{2\pi x}{a}}{2}a][/mathjax] dostanem [mathjax][\frac{x}{2}-\frac{1}{2}\frac{\sin \frac{2\pi x}{a}}{2}a][/mathjax] úpravou dostanem [mathjax][-x+\frac{\sin \frac{2\pi x}{a}}{2}a][/mathjax] keď vložím do jedného za a=2 a do druhého a=0 a za x vložím 0,5 dostanem výsledok [mathjax]\frac{a}{2}=1[/mathjax]

Sakra chlape, ty tam mixuješ nie hrušky s jablkami, ale bravčové s Legom a to ešte viacnásobne.
Ak je tvojou úlohou podľa pôvodného zadania vypočítať hodnotu [mathjax]a[/mathjax] v integrálnom vzťahu [mathjax]\int_{0}^{a}\sin ^{2}\frac{2\pi x}{a}dx=1[/mathjax], tak postupuj s využitím primitívnej funkcie, ktorú som ti takmer celú odvodil tu: ↑ Ferdish:
Rozumiem tomu integrálu. Celková rovnica Je [mathjax]\int_{0}^{a}A^{2}\sin^{2}( \frac{n \pi}{a}x) dx=A^{2}\int_{0}^{a}\frac{1}{2}(1-\cos \frac{2n\pi }{a}x)dx=A^{2}\frac{a}{2}=1[/mathjax] ja som urobil chybu v tom odvodení ale neviem v tom vzorci pochopiť kde sa zobral [mathjax]\frac{a}{2}[/mathjax] Ďakujem za odpoveď

[mathjax2]\int_{0}^{a}\sin^{2}\frac{2\pi x}{a}\mathrm{d}x=\left[\frac{x}{2}-\frac{a\sin \frac{4\pi x}{a}}{8\pi }\right]^{a}_0=\frac{a}{2}-\frac{a\sin 4\pi }{8\pi }-\frac{0}{2}+\frac{a\sin 0 }{8\pi }=\frac{a}{2}[/mathjax2]
Ďakujem za vysvetlenie. Podmienka je, že a=x. keď máme n celé číslo tak celistvý násobok sín pí je vždy 0. Ostane nám jediný člen a/2, ostatné členy sa rovnajú 0. Z toho vychádza [mathjax]A=\sqrt{\frac{2}{a}}[/mathjax]