Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, prosím o radu s tímto příkladem:
Sestrojte trojúhelník ABC, je-li dána kružnice vepsaná svými třemi body, délka výšky v_c na stranu c a délka strany b .
Jelikož znám v_c a b, můžu si spočítat (euklidova a pythagorova věta) c_a, c_b, c, a. Takže vím z trojúhelníku vše, jen mám problém v tom, že je úloha polohová a jsou na začátku zadány body kružnice vepsané, od toho tedy musím vycházet. Samozřejmě můžu sestrojit kružnici a potom její střed, ale pokud se nemýlím, jediné, co potom mohu korektně udělat, je sestrojit nějaký bod dotyku kružnice s hledaným trojúhelníkem. Zkoušela jsem všechny tři možnosti, ale moc daleko mě to nenavedlo. Snažím se využívat osy úhlů, stejnou vzdálenost od vrcholu k bodům dotyku, Thaletovku, ale nic...
Děkuji za jakoukoliv radu.
↑ denvan:
1. Z těch tří zadaných bodů sestroj kružnici vepsanou a její střed Sv
2. Někde bokem si zvolpřímku p1 a na ní bod A'
3. Proveď konstrukci přímky p2, která je rovnoběžná s p1 ve vzdálenosti poloměru kr.vepsané
4. Proveď konstrukci přímky p3, která je rovnoběžná s p1 ve vzdálenosti výšky na stranu c (vc)
5. Z bodu A' opiš kružnici s poloměrem délky strany b
6. Průsečík této kružnice a přímky p3 je bod C'
7. Rozpul úhel p1 a přímky procházející body A'B' (p4)
8. Průsečík p2 a p4 je S'v
9. Dále už jen stačí posunout p1,A',C' o vektor S'v Sv
10. Zbytek (tj. bod B) už nechám na tobě
Stránky: 1