Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Richard96:
V tom prípade som sa dostal na 32. Predpokladám však, že moje riešenie bude totožné alebo symetrické s riešením kolegu ↑ zdenek1:, pretože niečo mi hovorí, že on do výsledného počtu započítaval aj polia dámami obsadené...

↑ Richard96:
Máš pravdu...nakreslil som si to na papier a dospel som k číslu 26. Toto by snáď už mala byť najmenšia hodnota :-)

↑ Richard96:
Tak nakoniec omyl :-) prehliadol som jednu diagonálu...moje minimum ostáva na čísle 32.
↑ Richard96:
Ahoj. Když dáma míří na obsazené pole, pčítá se toto pole za pokryté?
↑ surovec:Neviem, ja som to zadanie nevymyslel. Asi má niekto radšej bielu ako čiernu.

↑ Richard96:
Nejmenší pokrytí dámou je v případě umístění do některého rohu, což je 21 možností. Když použijeme druhou dámu do některého ze zbývajících rohů, tak budou některé políčka (8) kryté 2x. Celkem tedy 32 políček kryjí a na dvou stojí.

↑ marnes:
To určitě není správně. Richard96 už psal, že má řešení, ve kterém je ohroženo jen 31 políček (a na dvou dámy stojí).

↑ nejsem_tonda:
Osobně tomu číslu 31 nevěřím. Stačí když napíše pozice a uvěřím.

↑ Richard96:
Minimum je 31, maximum je 42. Nechtelo se mi to dokazovat, napsal jsem si program.
Kdybychom pridali podminku, ze obe damy musi stat na polickach stejne barvy, minimum zustane 31, ale maximum se snizi na 40. Prijde mi zajimave, ze pro toto maximum plati, ze budto jsou obe damy na hlavni diagonale, nebo stoji jedna dama v rohu sachovnice (to mi pro maximum prijde celkem neintuitivni).
↑ nejsem_tonda: Ďakujem, ja som si bol istý číslom 31, ale nikto mi neveril. Tiež som si na to urobil program a čisto logicky ak jedna dáma pokryje najmenej 21 poli. Po pridaní ďalšej proste musí niekde pribudnúť stĺpec, diagonala alebo riadok. Ešte raz ďakujem za pomoc.