Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Jane:
Ahoj Jani,
sice ti nepomůžu, ale jen menší poznámku - pokud již nějaký postup máš, tak jej sem nějak napiš, abychom ti tam mohli najít chybu či odhalit špatný postup.
Omlouvám se tedy, že jsem nepomohl, ale věřím, že se nějaký statistik najde.
↑ halogan:
Statistik došla a donesla svůj oblibený odkaz: http://mathonline.fme.vutbr.cz/download … d_file=628 , na závěr kapitoly.
už jsem tady počítala něco podobného zde pokračuje - je to spiš proto, pokud naše kolegyňka ↑ Jane: bude chtit TeXovat, tak může jen kopírovat moje zápisy.
--------------------------
OT pro kolegu halogana: nemůte se s kolegou Cheopem dohodnout na jednotném postupu při přípravě k přijmačkam? (co já zastavám, to je jasné - "nerozčilovat lukaszhe"), ale už to s výchovou přeháním, myslím.
Zdravím :-)
No já sem to vypočítala tak,že mi vyšel výsledek 0,382089, ale pak sem koukla na výsledek kolegy a tomu to vyšlo 0,629...
Já to počítala: u=1
sigma^2=9 -> sigma=3
pak podle vzorce sem došla k výsledku -> fí(-0,333333) hodnota pro to v tabulce je 0,6179.. to sem pak odečetla od 1 a vyšlo mi 0,3820..
Druhý způsob, na který sem nepřišla sama je: n(1,9) y=X-1/9 X=3y+1 P[3y>-1]= p[y>-1/3]= Fí max- (1- fí 0,333)= 1- O,371)= 0,629.....
poradte co z toho je spravne a proc dekuji mockrát:)

fí(-0,333333) ti říká, jaká je pravděpodobnost, že je ta hodnota menší rovna 0. My chceme, aby byla větší (tj. jde nám o ten zbytek plochy pod grafem hustoty).
Proto 1-fí(-0,333333)=fí(0,3333..)=0,630559 (to 0.629 je asi hodnota z tabulek pro 0.33, pro 0.333333 to už vyjde víc ;) )
↑ Jane:
Zdravím, zkus se ještě trochu podívat na teorii - nebo se těžce rozumí, co myslíš takovým dotazem
"Když teda používám ten vzorec tak ho používám pro případ kdy chci zjistit že X je menší než něco?..." nevylučuji ovšem, že kolega Kondr tomu rozumí, snad to doplní, děkuji :-)
Zadaní "Náhodná veličina X má normální rozdělení N( mý, 9) a P(X>nebo rovno 8)=0,1, určete
" říká, že znamé rozptyl náhodné veličiny, ovšem nevíme kolem které střední hodnoty si máme vytvřit "prostor" do kterého se může dostat náhodná veličina. Víme, že pravděpodobnost, že náhodná veličina bude větší nebo rovno 8 není nějak velká (hrubě řečeno 10 %), pravděpodobnost, že bude menší než 8, je "lepší - více nadějná", je to 90 %"
Samotný výpočet je založen na použití vzorců, co jsem davala v odkazu:

"inverzní funkce", nebo se to zapisuje pomocí kvantilu:
, v tabulkách (v oblibené příloze je to T1) vyhledáme 
a vypocteme:
, zaokrouhleně
, raděj si to překontroluji :-)
Již ponechávám volný prostor k samostatné tvorbě, hodně zdaru.
↑ jelena: Děkuji mezitím sem na to koukla sama a snažila se to vypočíst... a vyšlo mi to řádově stejně.. Nepřesnosti jsou způsobené pravděpodobně odlišniu tabulkou a jiným zaokrouhlováním... ja se učím statistiku ze skript,tu teorii ovsem vubec nechapu, jsou tam samé vzorce a takové věty,kterým je těžké rozumnět.. proto se obracím na ty pro které by to mohlo být jednodušší než pro mě, děkuji za trpělivost...
Omlouvám se, že žádám o další a další pomoc.. jen to z těch skript nechápu...
Mám příklad:
Byly namereny hodnoty napetí 219, 219, 215, 218, 238, 223 V. Urcete 95% intervalový odhad rozptylu napetí.
vím,že n= 6, spočítám si průměr=222, n-1=5dále si spočítám [
] = 0,05, Alfa/2 = 0,025, ze studentova rozdělení vím, že 2,57.
[222-2,57 . s/ odmocnina z 5, 222+ 2,57 . s/odmocnina z 5] jak se prosím vypočítá to s? s= 1/5 suma od 1 do 6 (x-průměr)????
děkuji mockrát..
↑ Jane:
s - výběrová směrodatná odchylka:
kopírováno
máte takový vzorec v materiálech?
Buď si to počítaš přímo na kalkuáčce - většina kalkuláček tuto funkci maji (statistiku - průměr, směrodatnou odchylku, někdy bývá označena sigma) - můžeš napsat jaký typ kalkuláčky máš, snad navedu :-)?
Nebo v EXCEL nebo CALC - přímo funkce z "Analýzy dat"
Ručně (doufám, že neudělám nějakou aritmetickou chybu):
- hodnoty 219, 219, 215, 218, 238, 223 zapíšeš do 1. sloupce, vypočteš z ních průměr (222),
- teď odečteš od každé hodnoty průměr a rozdíl zapišeš do 2. sloupce (3, 3, 7, 4, 16, 1) - znaménko není podstatné, stejně se bude umocňovat.
- Ve 3. sloupce jednotlivé rozdíly umocniš na druhou (9, 9, 49, 16, 256, 1).
- Druhé mocniny sečteš (9+9+49+16+256+1), součet podělíš 5. Výsledek odmocniš.
OK?
---------
Měla bych dat nějaký odkaz na online počitadlo, ale kolegové se určitě baví (určitě ne na Tvůj účet - ale na můj :-), v příštím vstupu naše Radio bude vypravět, jak se používá logaritmické pravitko.